Odmor: vrzel za popuščanje

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Pred pogajanji. Delavci so pripravljeni za plačan odmor za malico stavkati.
Oglej si celoten članek

Delo. “Odgovorili bomo z vsemi sredstvi,” se je na morebitno ukinitev plačanega odmora za malico, dodatka za delovno dobo in poskusa uvajanja tako imenovanega malega dela odzval predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Prepričan je, da bi neplačevanje odmora privedlo do ukinitve plačila malice in plačila za prevoz na delo.

Poudaril je, da besedila novega zakona o delovnih razmerjih še niso prejeli, pričakujejo pa ga pred prihodnjim petkom, ko naj bi bilo prvo usklajevanje socialnih partnerjev z vlado. “Zagotovo bodo nekatere spremembe sprejete in jih tudi mi zahtevamo, ne morejo pa se nižati delavske pravice,” je poudaril.

Dušan Kuplen, sindikalist iz Mure in partnerjev, je poudaril, da predlagatelji ukinitve plačanega odmora za malico očitno ne razumejo delovno intenzivnih panog, za katere je značilna prisilna drža in delo na normo. Dodal je, da tam delavci po treh ali štirih urah potrebujejo počitek in topel obrok: “Ljudje so pripravljeni za to stavkati!”

Luknja za popuščanje

“To je neresen predlog in o tem se ne bomo niti pogovarjali,” pa je o predlogu dejal predsednik Janez Posedi iz KSS Pergam. Dodal je, da je verjetno v besedilu zato, da bi lahko po pogajanjih v vladi rekli, da so na tem mestu popustili. Ob tem se sprašuje: “Zakaj bi ti delodajalec plačal malico, če ti zanjo ne da časa?” Meni, da so tudi delodajalci že ugotovili, da ni smiselno ukiniti regresa za malico, saj je ta zdaj tako rekoč neobdavčen del plače.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:09 1. September 2012.

    sindikat bi se moral odreci pogajanj z vlado in stemi politiki...!! ne bomo sodelovali v glufiji in kraji malih ljudi...dokler …

  • 06:09 1. September 2012.

    nismo mi hoteli kapitalizma...sej veš kaj je tisti mejčkeni človek rekel..kučanić...gremo ne levo ne desno..ampak na bolje...vse drugo je kriminal …

  • 06:03 1. September 2012.

    Javni upravi je treba ukiniti malco in plačan čas za to...drugo pa so delavci ,moterji ,soferji ,cistilke..ki delajo petnajst,osemnajst ur …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.