Odpirajo se apartmaji, hoteli in gostilne, toda ne veselite se prezgodaj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V soboto se sproščajo ukrepi na področju opravljanja gostinske dejavnosti in priprave pijač, v ponedeljek pa se odpirajo nastanitveni obrati. Kdor ni prebolel covida-19 ali bil cepljen, se bo moral za najem apartmaja ali kosilo v notranjih prostorih gostilne testirati.
Oglej si celoten članek

Vlada je na sredini seji sprejela več odločitev v smeri sproščanja ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19. V jugovzhodni Sloveniji, podravski, koroški, savinjski, zasavski, posavski, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski in gorenjski regiji se sproščajo ukrepi, kot so predvideni za oranžno fazo sproščanja. V teh regijah se odpirajo terase in vrtovi gostinskih obratov ter nastanitveni obrati, ki imajo do 30 sob. A pod enim pogojem. Potrošniki, ki bodo želeli koristiti storitve nastanitvenih obratov, bodo morali opraviti test na koronavirus ali predložiti dokazilo o prebolelosti ali dokazilo o cepljenju.

V treh regijah bodo lahko gostinski obrati in nastanitvene storitve odprti pod pogoji, ki veljajo za rumeno fazo sproščanja ukrepov. To pomeni, da bo pod določenimi pogoji dovoljeno tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov. V ponedeljek se bodo odprli tudi nastanitveni obrati. V njih se bodo nastanitvene storitve izvajale v do 30 sobah, ne glede na velikost obrata. Enako kot to velja v oranžnih regijah, bo tudi v rumenih regijah opravljanje obeh dejavnosti dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. 

Kaj to pomeni za potrošnike? Potrošniki bodo morali za koriščenje storitev v nastanitvenih obratih predložiti dokazila. Prebolevniki in cepljeni dokazila o tem, da so bolezen preboleli oziroma bili cepljeni, ostali pa bodo morali predložiti negativen rezultat testa. Za zdaj pa še ni jasno, ali bo zadoščal rezultat hitrega testa ali bo potreben test PCR. Če bo potreben slednji, to predstavlja visok dodaten strošek. V primeru štiričlanske družine to lahko pomeni tudi 400 evrov dodatnih stroškov, če se bodo morali testirati vsi štirje člani družine. Prav tako še ni jasno, koliko star bo moral biti test. 

Par, ki bi šel na kosilo na gostinski vrt, bi se lahko v primeru dežja znašel v nenavadnem položaju, ko bi eden smel v notranje prostore, drugi pa ne. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 12:43 22. April 2021.

    haha, kretenizem te vlade ne pozna meja...teste ponarejamo že sedaj, jih bomo pa še naprej...da o cepilnih potrdilih, ki so …

  • 12:26 22. April 2021.

    Če bomo sprejeli to igro, bodo samo še bolj zategnili pogoje za prehod. In to za nedoločen čas. Jaz iz …

  • 12:24 22. April 2021.

    Juf, to bo še veselja... Žena na dežju, mož pa na suhem HIHI

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.