Slovenija
27925 ogledov

Zadnja novica: Država se vrača v normalnost

Maske v Ljubljani Profimedia
Vlada je na današnji seji sklenila, da se v devetih statističnih regijah, kot je določeno za oranžno fazo sproščanja ukrepov, dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob.

Od sobote dalje se v treh statističnih regijah določa izjeme na način, kot je določeno za rumeno fazo sproščanja ukrepov in se sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost.

V skladu z načrtom sproščanja, se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Odpravljena je prepoved prehajanja med regijami, dovoljene so prireditve do deset ljudi.

V statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska se pod določenimi pogoji dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, slednje le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška se določa izjeme na način, kot je določeno za rumeno fazo sproščanja ukrepov. V teh statističnih regijah se tako pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Fakultete bodo spet oživele

V skladu z načrtom sproščanja se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah.

Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi in potrebami visokošolskih zavodov. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

Od petka dalje prost prehod med regijami

Že od petka dalje je po vsej državi dovoljeno zbiranje do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

Dovoljene so organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih in z upoštevanjem določenih omejitev). Prav tako od petka dalje je po vsej državi spet dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

Spremenjeni pogoji za vstop v državo

Spreminjajo se izjeme za vstop v državo. Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

 1. dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
 2. dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
 3. dokazila o cepljenju zoper COVID-19 (s cepivi, ki so navedena v odloku), s katerim dokazuje, da je od prejema cepiva preteklo ustrezno obdobje.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test, prav tako se za pomoč osebam in vzdrževalna dela na nepremičnini rok za vrnitev podaljša na tri dni.

 
Komentarjev 19
 • Dusan21 10:14 22.april 2021.

  Država se vrača v normalnost piše nepoznani D.J ne omenja pa, če se levi oblasti željni, poslanci, opozicija tudi, ali še čakajo na mnenje dr. Arturja Šterna, da jih popelje v obljubljeno deželico

 • Tomaz_321 09:39 22.april 2021.

  Normalnost bo takrat, kot pred 15. marcem leta 2020!!!!!!

 • Tomaz_321 09:38 22.april 2021.

  Se oproščam Žurnal24 ampak TO NI NORMALNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!