Odpovedali kolektivko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Merkur. Uprava hoče zmanjšati pravice iz kolektivne pogodbe, delavci ogorčeni.
Oglej si celoten članek

Pogajanja. Uprava Merkurja je enostransko odpovedala kolektivno pogodbo. Čeprav pravi, da gre le za "formalni postopek, ki omogoča, da se pogajanja začnejo za novo", sindikat meni, da je to naredila, ker delavci niso pristali na zmanjšanje svojih pravic.

Zmanjševanje pravic

Preden je uprava odpovedala kolektivno pogodbo, je sindikatu konec oktobra posredovala predlog nove. "V Merkurju smo imeli eno od najboljših kolektivnih pogodb. Uprava sicer ni predlagala ničesar nezakonitega, a sindikat nikakor ne pristaja na tako obsežno zmanjšanje naših pravic," razlaga predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar.

Za zdaj brez protestov

V upravi podrobnosti predlaganih sprememb ne želijo razkriti, ker so še "predmet pogajanj". Neuradno pa naj bi želeli zmanjšati odpovedne roke, dodatke, odpravnino, prevoz, spremeniti način izplačila regresa in skrajšati odpovedni rok. Vodstvo trdi, da "je bila odpovedana pogodba nadstandardna in precej ugodnejša od panožne". Vseeno menijo, da jim bo uspelo doseči dogovor s sindikati in podpisati novo kolektivno pogodbo, "ki bo še vedno imela več ugodnosti, kot jih prinaša panožna".

Tudi v sindikatu upajo na dialog. "Če bo vladala zdrava pamet, delavski upor ne bo potreben," pravi Tavčarjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.