Slovenija
37 ogledov

Odpovedali kolektivko

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Merkur. Uprava hoče zmanjšati pravice iz kolektivne pogodbe, delavci ogorčeni.

Pogajanja. Uprava Merkurja je enostransko odpovedala kolektivno pogodbo. Čeprav pravi, da gre le za "formalni postopek, ki omogoča, da se pogajanja začnejo za novo", sindikat meni, da je to naredila, ker delavci niso pristali na zmanjšanje svojih pravic.

Zmanjševanje pravic

Preden je uprava odpovedala kolektivno pogodbo, je sindikatu konec oktobra posredovala predlog nove. "V Merkurju smo imeli eno od najboljših kolektivnih pogodb. Uprava sicer ni predlagala ničesar nezakonitega, a sindikat nikakor ne pristaja na tako obsežno zmanjšanje naših pravic," razlaga predsednica Merkurjevega sindikata Mateja Tavčar.

Za zdaj brez protestov

V upravi podrobnosti predlaganih sprememb ne želijo razkriti, ker so še "predmet pogajanj". Neuradno pa naj bi želeli zmanjšati odpovedne roke, dodatke, odpravnino, prevoz, spremeniti način izplačila regresa in skrajšati odpovedni rok. Vodstvo trdi, da "je bila odpovedana pogodba nadstandardna in precej ugodnejša od panožne". Vseeno menijo, da jim bo uspelo doseči dogovor s sindikati in podpisati novo kolektivno pogodbo, "ki bo še vedno imela več ugodnosti, kot jih prinaša panožna".

Tudi v sindikatu upajo na dialog. "Če bo vladala zdrava pamet, delavski upor ne bo potreben," pravi Tavčarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.