Odpuščali bodo nesposobne

Foto: Saša Despot Slovenija 12.01.2013 Gregor Virant, Senko Plicanic, svet DL je razpravljal o pol
Že ima načrt, kako bo rezal sam.
Oglej si celoten članek

"Nepravično je, da na ministrstvu trpiš nekoga, ki za polno plačo nič ne dela," je odločen minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki pravi, da je mogoče število javnih uslužbencev zmanjšati za od dva do tri odstotke z odpuščanjem zaradi nesposobnosti. "Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) že imamo načrt, kako bomo to naredili," napoveduje.

Premeščanja in pogovori

Virant pravi, da je med svojimi prejšnjimi ministrovanji na tak način že odpuščal. "S problematičnimi se najprej pogovoriš. Za nekatere se izkaže, da na drugem delovnem mestu in pod drugimi šefi delajo dobro," razlaga notranji minister. "Nekateri sami poberejo šila in kopita, problem pa je s tistimi, ki se zatečejo v dolgotrajno bolniško," dodaja Virant. Po podatkih MNZ je bila lani pogodba o zaposlitvi s strani delodajalca odpovedana 74 ljudem, letos pa 73. Število se nanaša na zaposlene v državni upravi, kjer dela okoli 31 tisoč ljudi.

Merila oblikuje vsak sam

"Kdo bo povedal, kateri učitelj, uradnik, zdravnik ali igralec je nesposoben," pa se sprašuje predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Opozarja, da ne obstajajo merila, ki bi natančno opredelila nesposobnost. "Zato pri tem velja popolna arbitrarnost avtoritete, ki po lastni presoji, na podlagi recimo občutkov ali zunanjega videza sodi in naganja ljudi, da sami zapustijo službe," je prepričan Štrukelj. Čeprav meni, da so merila v vsakem primeru problematična, dodaja, da je brez pogovorov o njih "zgodba o odpuščanju iz naslova nesposobnosti na tankem ledu".

Uvod v nov boj z delavci

Virant pravi, da bodo odpuščanja tekla v dogovoru s sindikati in da se bodo spoštovali dosežen dogovor o nižanju plač v javnem sektorju do prihodnjega leta. Po tem dogovoru naj bi se število zaposlenih na leto zmanjšalo le za odstotek z nenadomeščanjem upokojitev in podobno. "Ta dogovor ne vsebuje nobenih čejev ali še to zraven," je odločen Štrukelj, ki v napovedi Viranta vidi kršitev dogovora s sindikati. Meni, da gre lahko za napoved jesenskih posegov v plače, napredovanja in organizacijsko rekonstrukcijo javnega sektorja, ki naj bi ga po njegovih besedah pripravljala vlada.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 13:06 20. Junij 2013.

    Kaj pa če bi PreVirant - prašičjeglavi kar vse v javnem sektorju odpustil in bi on sam vse naredu prihranke …

  • 12:10 20. Junij 2013.

    Odlično konec javne uprave, sodstva,policije,vojske in predvsem parlamentarnih bedakov.

  • 10:09 20. Junij 2013.

    Fuck, kakšni velikopotezni ukrepi za reševanje krize s strani prašičjeglavega in kvadratnoglavega. Se vidi koliko sta sposobna. Kvadratnoglavi ima naštudirano …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.