Odpuščeni ne bodo vračali

Foto: IFP
Foto: IFP
Izplačila regresov. Večina javnih uslužbencev jih je ali jih bo dobila junija.
Oglej si celoten članek

Javni uslužbenec, ki je letos dobil več regresa, kot mu pripada po zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ga bo prihodnje leto dobil ustrezno manj, razen če v javni upravi ne bo več zaposlen. "Če posamezniki v naslednjih letih ne bodo več imeli statusa javnega uslužbenca, se navedeni člen ZUJF o znižani višini regresa zanje ne bo uporabil," so namreč pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU).

Če bo še vedno zaposlen, regres pa mu zaradi višine plače recimo sploh ne bo več pripadal, pa bo dobil ustrezno nižjega takoj, ko bo do njega upravičen.

Izplačan osemtisočim

Pred uveljavitvijo ZUJF, ki je začel veljati 1. junija, je bilo izplačanih že 7.945 regresov javnim uslužbencem pri 249 proračunskih porabnikih. Regrese so tako izplačali na 74 občinah, v 70 javnih zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter v 36 javnih zavodih s področja zdravstva, 25 s področja kulture in 23 s področja socialnega varstva.

Tako so denimo regrese že izplačali v Mestni občini Kranj (MOK): "MOK je sredstva za regres nakazala vsem javnim zavodom, katerih ustanovitelj je in jim po zakonu zagotavljamo plače. Sredstev pa nismo nakazali zdravstvenemu domu in osnovnim šolam, kjer jim sredstva za plače v celoti zagotovi pristojno ministrstvo," so pojasnili na občini. Izplačali so 692 evrov bruto regresa pri plači za april. To je sicer znesek, ki po ZUJF od 1. junija pripada le še najslabše plačanim javnim uslužbencem do 13. plačnega razreda.

Večinoma čakali vlado

V mestnih občinah Ljubljana in Maribor pa regresa še niso izplačali. V Ljubljani so povedali, da so sicer od petih vrtcev dobili zahtevo za nakazilo regresov v aprilu, vendar so jim pojasnili, da izplačil še ne bo in da tudi sredstev še niso dobili.

Občine in drugi proračunski porabniki imajo zdaj čas do 1. julija, da regres izplačajo, pojasnjujejo na MPJU.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.