Slovenija
16 ogledov

Odpuščeni ne bodo vračali

Matura IFP
Izplačila regresov. Večina javnih uslužbencev jih je ali jih bo dobila junija.

Javni uslužbenec, ki je letos dobil več regresa, kot mu pripada po zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ga bo prihodnje leto dobil ustrezno manj, razen če v javni upravi ne bo več zaposlen. "Če posamezniki v naslednjih letih ne bodo več imeli statusa javnega uslužbenca, se navedeni člen ZUJF o znižani višini regresa zanje ne bo uporabil," so namreč pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU).

Če bo še vedno zaposlen, regres pa mu zaradi višine plače recimo sploh ne bo več pripadal, pa bo dobil ustrezno nižjega takoj, ko bo do njega upravičen.

Izplačan osemtisočim

Pred uveljavitvijo ZUJF, ki je začel veljati 1. junija, je bilo izplačanih že 7.945 regresov javnim uslužbencem pri 249 proračunskih porabnikih. Regrese so tako izplačali na 74 občinah, v 70 javnih zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter v 36 javnih zavodih s področja zdravstva, 25 s področja kulture in 23 s področja socialnega varstva.

Tako so denimo regrese že izplačali v Mestni občini Kranj (MOK): "MOK je sredstva za regres nakazala vsem javnim zavodom, katerih ustanovitelj je in jim po zakonu zagotavljamo plače. Sredstev pa nismo nakazali zdravstvenemu domu in osnovnim šolam, kjer jim sredstva za plače v celoti zagotovi pristojno ministrstvo," so pojasnili na občini. Izplačali so 692 evrov bruto regresa pri plači za april. To je sicer znesek, ki po ZUJF od 1. junija pripada le še najslabše plačanim javnim uslužbencem do 13. plačnega razreda.

Večinoma čakali vlado

V mestnih občinah Ljubljana in Maribor pa regresa še niso izplačali. V Ljubljani so povedali, da so sicer od petih vrtcev dobili zahtevo za nakazilo regresov v aprilu, vendar so jim pojasnili, da izplačil še ne bo in da tudi sredstev še niso dobili.

Občine in drugi proračunski porabniki imajo zdaj čas do 1. julija, da regres izplačajo, pojasnjujejo na MPJU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.