Odšel zaradi spornih povezav?

Foto: Žurnal24 Franc Rode (Foto: Anže Petkovšek)
Uradno: Rode kot prefekt kongregacije odstopil zaradi starosti. Jutranji list: Rode se je umaknil zaradi povezanosti z razvpitim redom Kristusovi legionarji.
Oglej si celoten članek

Hrvaški časnik Jutarnji list odhod slovenskega kardinala Franca Rodeta s položaja prefekta kongregacije za ustanove posvetnega življenja pripisuje Rodetovi domnevni povezanosti z razvpitim redom Kristusovi legionarji.

Red naj bi bil povezan s kopičenjem bogastva, spolnimi zlorabami in življenjem, ki vse prej kot pritiče duhovščini. Za Rodeta naj bi velik udarec, tako Jutarnji list, predstavljala odločitev papeža Benedikta XVI., da preiskavo reda dodeli državnemu tajništvu in ne kongregaciji.

Rode obtožbe zanika
Rodetov tajnik je za Pop TV namigovanja označil za "neokusno laž" ter sporočil, da Kristusovih legionarjev niso pregledovali zaradi bogatenja, temveč zaradi zasebnega življenja ustanovitelja reda, kardinal Rode pa je bil prav v skupini, ki je razmere v redu ugotavljala.

Uradno pojasnilo: Franc Rode je odstopil s položaja, na katerem je bil od leta 2004, ker je presegel starostno mejo za opravljanje funkcije.

Spolno zlorabljal in imel otroke
Duhovščina, združena v Kristusove legionarje, naj bi imela skupaj okoli 25 milijard dolarjev premoženja.

Izjemno sporno je obnašanje ustanovitelja reda, zdaj že pokojnega Marciala Maciela Degollada. Spolno je zlorabljal semeniščnike, imel naj bi tri otroke, hčerko naj bi spočel med posilstvom. Njegove žrtve so želele sprožiti cerkveno sojenje že v 90. letih preteklega stoletja, vendar so Degolladove povezave v Vatikanu to onemogočile.

Lani je Vatikan Degolladovo početje ostro obsodil.

Dobil darila?
Umazane skrivnosti Degollada so prišle na dan, ko je o njem začel pisati ameriški novinar Jason Berry. Slednji trdi, da je Degollado bogato obdaroval svoje prijatelje iz različnih kurij, omenja tudi Rodeta.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.