Odštevanje se je začelo

Foto: Žurnal24
Enomesečna kampanja je pokazala na štiri favorite. Največ možnosti za vstop v predsedniško pisarno imajo Lojze Peterle, Danilo Türk, Mitja Gaspari in Zmago Jelinčič.
Oglej si celoten članek

Kampanja pred volitvami novega predsednika države, ki bo na tem položaju nasledil Janeza Drnovška, prehaja v sklepno fazo. Kdo bo novi slovenski predsednik, je neznanka, prav tako ni mogoče napovedati, ali bo predsednik izvoljen že 21. oktobra ali ob možnem drugem krogu 11. novembra.

Favorizirana prva trojica nagovarja najširši krog volivcev, s svojimi umirjenimi nastopi pa poskušajo volivce prepričati, da so najboljša možna izbira za predstavljanje vseh Slovenk in Slovencev. Za presenečenje lahko poskrbi četrti zaporedni favorit in predsednik SNS Jelinčič, ki je edini izmed uradnih kandidatov že nastopil na prejšnjih volitvah, vendar nikoli ni bistveno posegel v volilni izid, vsakič pa je z nastopi poskrbel za precejšnjo medijsko pozornost.


Soočenje kandidatov na Pop TV © Boštjan Tacol/Žurnal24

 
Poleg omenjenih štirih kandidatov, ki volivke in volivce tudi edini nagovarjajo z velikih oglasnih panojev, si za naklonjenost volivk in volivcev prizadevajo predsednik Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc , predsednica stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl in aktivistka ter borka za pravice invalidnih oseb Elena Pečarič .

Niti predsednik Janez Drnovšek niti bivši predsednik Milan Kučan javno nista izrazila podpore nobenemu od kandidatov in tako nista dejavneje posegla v predvolilno dogajanje.

Prvo polovico leta je zaznamovalo odločanje predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja za vstop v predsedniško tekmo. Po tehtnem premisleku se je odločil, da bo raje kot po predsedniškem stolčku posegel po premierskem položaju in stranko popeljal na parlamentarne volitve.

Precej medijskega prahu je dvignila napoved predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janeza Stanovnika , da bo podprl Gasparija, saj naj bi Türku zameril njegovo izjavo, češ da je komunistična partija izrabila partizanstvo za osvojitev oblasti.

Na glasovnici formata A5 bodo imena in priimki sedmih kandidatov v zaporedju: Darko Krajnc, Zmago Jelinčič, Mitja Gaspari , Danilo Türk , Elena Pečarič, Monika Piberl, Lojze Peterle . Volivec bo glasoval tako, da bo na glasovnici obkrožil zaporedno številko pred imenom kandidata ali kandidatke.

Volilna kampanja se bo končala 19. oktobra opolnoči, ko se bo začel 43-urni volilni molk, ko javna propaganda in agitiranje ne bosta dovoljena. Predčasno glasovanje bo potekalo 16., 17. in 18. oktobra na sedežih upravnih enot.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.