Odvzeto Sazasu, dano Aipi

Foto: Žurnal24 Gregor Štibernik, direktor zavoda Aipa, ki pod isto streho združuje avtorje, izv
Avdio-vizualci. Začetek transparentnosti tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Vesela sem, da je zavod Aipa končno pridobil dovoljenje in postal naša zakonita kolektivna organizacija na avdio-vizualnem področju. Denar ne bo več nenadzorovano odtekal v tujino ali k redkim posameznikom doma. Z Aipo se začenja transparentnost poslovanja na tem področju v Sloveniji,” je dodelitev dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic Aipi, ki so jo pooblastili najvidnejši slovenski filmarji, komentirala režiserka Maja Weiss.

Sazas je tako po zaslugi Urada za intelektualno lastnino ostal brez začasnega dovoljenje za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdio-vizualnih del, ki ga je imel od leta 2001.
Kmalu enotna položnica

Za uporabnike, kabelske operaterje, ki podpirajo delovanje in ustanovitev Aipe, je pomembno, da se njihove obveznosti ne spreminjajo. Področje filmske in televizijske ustvarjalnosti dolgo ni imelo institucionaliziranega in transparentnega upravljanja pravic, čeprav se avdio-vizualna dela uporabljajo v najširšem možnem obsegu, tako pri izdajanju televizijskih programov kot pri kabelskih oddajanjih, spletnih objavah in drugem,” je pojasnil direktor Aipe Gregor Štibernik.

Aipa bo na področju administracije pravic tesno sodelovala z Zavodom IPF, s čimer se bodo stroški uveljavljanja ustrezno znižali, sodelovanje pa je prvi korak k enotni položnici za uporabnike – Aipa pod isto streho namreč združuje avtorje, izvajalce in producente.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.