Slovenija
52 ogledov

Odvzeto Sazasu, dano Aipi

Gregor Štibernik, direktor zavoda Aipa, ki pod isto streho združuje avtorje, izv Žurnal24 main
Avdio-vizualci. Začetek transparentnosti tudi v Sloveniji.

Vesela sem, da je zavod Aipa končno pridobil dovoljenje in postal naša zakonita kolektivna organizacija na avdio-vizualnem področju. Denar ne bo več nenadzorovano odtekal v tujino ali k redkim posameznikom doma. Z Aipo se začenja transparentnost poslovanja na tem področju v Sloveniji,” je dodelitev dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic Aipi, ki so jo pooblastili najvidnejši slovenski filmarji, komentirala režiserka Maja Weiss.

Sazas je tako po zaslugi Urada za intelektualno lastnino ostal brez začasnega dovoljenje za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic v primeru kabelske retransmisije avdio-vizualnih del, ki ga je imel od leta 2001.
Kmalu enotna položnica

Za uporabnike, kabelske operaterje, ki podpirajo delovanje in ustanovitev Aipe, je pomembno, da se njihove obveznosti ne spreminjajo. Področje filmske in televizijske ustvarjalnosti dolgo ni imelo institucionaliziranega in transparentnega upravljanja pravic, čeprav se avdio-vizualna dela uporabljajo v najširšem možnem obsegu, tako pri izdajanju televizijskih programov kot pri kabelskih oddajanjih, spletnih objavah in drugem,” je pojasnil direktor Aipe Gregor Štibernik.

Aipa bo na področju administracije pravic tesno sodelovala z Zavodom IPF, s čimer se bodo stroški uveljavljanja ustrezno znižali, sodelovanje pa je prvi korak k enotni položnici za uporabnike – Aipa pod isto streho namreč združuje avtorje, izvajalce in producente.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.