OECD nam napoveduje polom

Foto: Shuttertock
Foto: Shuttertock
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji v najnovejši napovedi za letos napoveduje 2,3-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP).
Oglej si celoten članek

OECD je v najnovejši gospodarski napovedi za članice organizacije in nekatera velika hitro rastoča svetovna gospodarstva glede na zadnje ocene iz novembra lani tako poslabšal obete za Slovenijo.

Novembra je namreč za letos napovedoval 2,1-odstotni padec BDP, še posebno manj optimistični pa so v 34-članski organizaciji s sedežem v Parizu za prihodnje leto. Če so lani jeseni govorili še o 1,1-odstotni gospodarski rasti, po novem pričakujejo le 0,1-odstotno krepitev BDP.

Na roko nam bo šlo le zunanje okolje

V OECD letošnji upad slovenskega BDP vidijo predvsem kot posledico nadaljevanja težav v bančnem sektorju in negativnih učinkov razdolževanja prezadolženih podjetij, negativno pa bodo na gospodarsko dejavnost vplivali še povišana brezposelnost in učinki uravnoteženja javnih financ.

Po drugi strani naj bi izboljšanje zunanjega okolja okrepilo povpraševanje po slovenskem izvozu in prav rast v izvoznem sektorju naj bi prihodnje leto omogočila povratek k minimalni rasti.

Stopnja brezposelnosti naj bi ostala povišana pri 10,2 oziroma 10,3 odstotka, letna inflacija pa bo nizka – letos pri 2,1 odstotka, prihodnje leto pa pri le 1,2 odstotka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.