Slovenija
28 ogledov

OECD nam napoveduje polom

Padec Shuttertock
Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji v najnovejši napovedi za letos napoveduje 2,3-odstotni upad bruto domačega proizvoda (BDP).

OECD je v najnovejši gospodarski napovedi za članice organizacije in nekatera velika hitro rastoča svetovna gospodarstva glede na zadnje ocene iz novembra lani tako poslabšal obete za Slovenijo.

Novembra je namreč za letos napovedoval 2,1-odstotni padec BDP, še posebno manj optimistični pa so v 34-članski organizaciji s sedežem v Parizu za prihodnje leto. Če so lani jeseni govorili še o 1,1-odstotni gospodarski rasti, po novem pričakujejo le 0,1-odstotno krepitev BDP.

Na roko nam bo šlo le zunanje okolje

V OECD letošnji upad slovenskega BDP vidijo predvsem kot posledico nadaljevanja težav v bančnem sektorju in negativnih učinkov razdolževanja prezadolženih podjetij, negativno pa bodo na gospodarsko dejavnost vplivali še povišana brezposelnost in učinki uravnoteženja javnih financ.

Po drugi strani naj bi izboljšanje zunanjega okolja okrepilo povpraševanje po slovenskem izvozu in prav rast v izvoznem sektorju naj bi prihodnje leto omogočila povratek k minimalni rasti.

Stopnja brezposelnosti naj bi ostala povišana pri 10,2 oziroma 10,3 odstotka, letna inflacija pa bo nizka – letos pri 2,1 odstotka, prihodnje leto pa pri le 1,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.