Oglasil se je Peterle: Kamera se je pasla na meni, kot da sem na procesu

Foto: Žurnal24 Organizatorji Peterletove kampanje so bili Ivo Boscarol in skupina volilcev. Foto: EPA Lojze Peterle
Kar naenkrat se je nemško podjetje, ki sem ga prosil za pomoč, povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka, tarna Lojze Peterle.
Oglej si celoten članek

„S TV SLO me klicala g. Markovičeva z željo, da dam izjavo v zvezi nabavami medicinske opreme za oddajo Tarča. Brez odlašanja in izčrpno sem ji odgovoril, vendar v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali moj angažma, kamera pa se je pasla na meni, kot da sem na kakšnem procesu. Ker gre za moje dobro ime, želim celovito pojasniti zadevo,“ je v odziv na poročanje v oddaji Tarča, kjer so razkrili pritiske in grožnje pri poslih z zaščitno opremo, povedal Lojze Peterle.

„Z zadevo se nisem ukvarjal, dokler nisem po TV SLO z uradnega mesta slišal, da naj bi Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical sem nekdanjega tesnega sodelavca kanclerja Kohla v Nemčiji in ga prosil za razlago in pomoč. On ni verjel, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu in me je prosil, naj mu povem, kje je kaj blokiranega, da bo lahko pomagal. Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatka o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Nek drug nateg se je zgodil s pošiljko iz Španije. Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim bivšim visokim politikom, ne ravno desne provenience, mi je svetoval – 'ne mešaj se v to',“je zapisal Peterle.

Pravi, da se je nanj obrnil tudi eden od višjih ljudi v Civilni zaščiti, mu pojasnil zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in ga vprašal, če lahko kaj pomagam. Podobni glasovi pa da so prišli do njega iz zdravstvenih krogov.

„Deset dni po nastopu nove vlade sem poklical ministra Počivalška, ki mi je povedal , da se zelo trudijo, da pa potrebnih velikih nabav ni in da je “vsaka pomoč dobrodošla”. Isti dan sem (kljub nerodnosti z nategom) ponovno poklical znanca v Nemčiji in ga vprašal, če pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro preskrbelo nujno kvalitetno opremo in ne bi zahtevalo avansa,“ dodaja Peterle.

Foto: EPA Lojze Peterle Svetoval mu je podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo: „Ker ga poznam kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagala, sem se odločil, da priporočilo v korist Slovenije uporabim. Obrnil sem se na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije.
Ko sem se na Ministrstvu za gospodarstvu zanimal za pogoje za ponudbe, so mi rekli, da bi šlo lažje s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem. Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka.“

„Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so poudbe enakopravno obravnavane po istih kriterijih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju,“ je še zapisal Peterle.

dezurni@zurnal24.si


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 34

  • 14:59 25. April 2020.

    Nemci že zavohajo dobro in kredibilno podjetje v Sloveniji,pa čeprav je imelo le dobrega tisočaka letnega zaslužka....

  • 12:32 25. April 2020.

    Kako je pa poklical Kohla????? Saj je že skoraj 3 leta mrtev.... Lojze, a te niso učili, da ne smeš …

  • 09:10 25. April 2020.

    Zamaščenec peterle, z malo, gnoj ....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.