Slovenija
14743 ogledov

Oglasil se je Peterle: Kamera se je pasla na meni, kot da sem na procesu

Janez Janša in Alojz Peterle
1/2
Žurnal24 main
Kar naenkrat se je nemško podjetje, ki sem ga prosil za pomoč, povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka, tarna Lojze Peterle.

„S TV SLO me klicala g. Markovičeva z željo, da dam izjavo v zvezi nabavami medicinske opreme za oddajo Tarča. Brez odlašanja in izčrpno sem ji odgovoril, vendar v oddaji niso bili posredovani elementi, ki bi celovito prikazali moj angažma, kamera pa se je pasla na meni, kot da sem na kakšnem procesu. Ker gre za moje dobro ime, želim celovito pojasniti zadevo,“ je v odziv na poročanje v oddaji Tarča, kjer so razkrili pritiske in grožnje pri poslih z zaščitno opremo, povedal Lojze Peterle.

„Z zadevo se nisem ukvarjal, dokler nisem po TV SLO z uradnega mesta slišal, da naj bi Nemčija blokirala medicinsko opremo za Slovenijo. Poklical sem nekdanjega tesnega sodelavca kanclerja Kohla v Nemčiji in ga prosil za razlago in pomoč. On ni verjel, da bi Nemčija blokirala blago v tranzitu in me je prosil, naj mu povem, kje je kaj blokiranega, da bo lahko pomagal. Obrnil sem se na pristojne in do danes nisem dobil podatka o tem, je pa minister Tonin javno pojasnil, da je šlo za nateg. Nek drug nateg se je zgodil s pošiljko iz Španije. Oboje me je zaskrbelo. Ko sem se o tem pogovarjal z nekim našim bivšim visokim politikom, ne ravno desne provenience, mi je svetoval – 'ne mešaj se v to',“je zapisal Peterle.

Pravi, da se je nanj obrnil tudi eden od višjih ljudi v Civilni zaščiti, mu pojasnil zelo težke razmere glede medicinske opreme na terenu in ga vprašal, če lahko kaj pomagam. Podobni glasovi pa da so prišli do njega iz zdravstvenih krogov.

„Deset dni po nastopu nove vlade sem poklical ministra Počivalška, ki mi je povedal , da se zelo trudijo, da pa potrebnih velikih nabav ni in da je “vsaka pomoč dobrodošla”. Isti dan sem (kljub nerodnosti z nategom) ponovno poklical znanca v Nemčiji in ga vprašal, če pozna zanesljivo podjetje, ki bi lahko kar se da hitro preskrbelo nujno kvalitetno opremo in ne bi zahtevalo avansa,“ dodaja Peterle.

Lojze Peterle | Avtor: EPA EPA
Svetoval mu je podjetje, med katerega ustanovitelji je bila Kitajka z direktno poslovno in pravno preverjeno linijo za opremo: „Ker ga poznam kot verodostojno osebo, ki je Sloveniji ob in po osamosvojitvi že veliko pomagala, sem se odločil, da priporočilo v korist Slovenije uporabim. Obrnil sem se na priporočeno podjetje in prosil za posebno pozornost do Slovenije.
Ko sem se na Ministrstvu za gospodarstvu zanimal za pogoje za ponudbe, so mi rekli, da bi šlo lažje s ponudbo v slovenščini oz. s slovenskim podjetjem. Potem se je nemško podjetje povezalo s podjetjem, v katerem je solastnica moja hčerka.“

„Ko je prišla ponudba, na katero nisem vplival v nobeni točki, sem se zanimal za procedure s predpostavko, da so poudbe enakopravno obravnavane po istih kriterijih. Želel sem biti verodostojen pred tujim podjetjem, ki doslej ni poznalo naših navad pri javnem naročanju,“ je še zapisal Peterle.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 34
  • sam50 14:59 25.april 2020.

    Nemci že zavohajo dobro in kredibilno podjetje v Sloveniji,pa čeprav je imelo le dobrega tisočaka letnega zaslužka....

  • igor58 12:32 25.april 2020.

    Kako je pa poklical Kohla????? Saj je že skoraj 3 leta mrtev.... Lojze, a te niso učili, da ne smeš lagat? No, ne smejo te dobiti....

  • rogg 09:10 25.april 2020.

    Zamaščenec peterle, z malo, gnoj ....