Ohcet po belokranjsko

Foto: Žurnal24 Semiška ohcet je prava paša za oči, ki vsako tretjo julijsko soboto privabi množ
Semiška ohcet. Vzela se bosta tako, kot so to počeli dedje.
Oglej si celoten članek

Semič. Vigredi in Jurjevanju bo sledila še tretja etnološko-turistična prireditev v Beli krajini – Semiška ohcet. "Potem ko je poroka po starih belokranjskih šegah skoraj utonila v pozabo, jo Turistično društvo Semič skupaj s folklorno skupino Semiška ohcet od leta 1995 oživi vsako tretjo soboto v juliju," pove Ivan Bukovec, župan Občine Semič.

Slavje kar tri dni
V soboto, 10. julija, bodo pri gasilskem domu na Gradniku pripravili dekliščino in fantovščino, naslednji konec tedna bo v petek sledila predstavitev poročnega para, v soboto pa osrednja prireditev.

Prikazali bodo ohcetni obred, od prošnjačenj, ko pride bodoči ženin nevestine starše prosit za dekletovo roko, do prevoza bale in šranganja z vsemi vragolijami, ki jih ob tem zganjajo svatje. Sledila bo poroka, nato pa sprejem neveste na ženinovem domu in poročna gostija.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.