Okoljevarstveniki in šesti blok

Foto: Žurnal24 Matic Cvelbar (Foto: Benjamin Kovač)
Zakaj ni bilo pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za Teš 6?
Oglej si celoten članek

Predsednik Alpe Adria Green (AAG) Vojko Bernard marca ni vložil pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za gradnjo bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Če bi to storil, bi gradnja šestega bloka zastala. Namesto tega je Bernard začel sodelovati s Tešem. Še več, AAG je postala članica projektnega sveta Teša 6.

Bernard za sodelovanje s termoenergetiki sicer ne dobi plačila, toda njegovo ravnanje je kljub temu sporno. Zakaj?

Šef AAG je pred rokom za oddajo pritožbe napovedoval, da bo AAG tožbo vložila, in s tem zavedel nekatere druge okoljevarstvene organizacije. Če bi v teh vedeli, da Bernard svojih napovedi ne bo uresničil, bi pritožbo zelo verjetno vložila katera izmed drugih zainteresiranih skupin. Kolegi okoljevarstveniki se zato počutijo, da jih je Bernard pustil na cedilu. Zdi se jim, da je AAG ravnala v korist šoštanjske termoelektrarne in je premalo mislila na okolje.

Priznanje. Bernard nam je priznal, da AAG ni specializirana za energetiko. Je namreč splošna okoljevarstvena organizacija. Tudi zato preseneča njeno veliko angažiranje pri šestem šoštanjskem bloku.

V sporih okoli Teša smo še najmanj slišali glas okoljevarstvenikov. Kot da jih ni bilo blizu, čeprav je ravno okoljski problem poleg finančnega najbolj boleč. Zdaj postaja jasno, zakaj jih nismo slišali. Zaradi nenavadne vloge AAG in zato, ker se med seboj niso dobro dogovorili. Trpelo pa bo okolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.