Slovenija
35 ogledov

Okoljevarstveniki in šesti blok

Matic Cvelbar (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Zakaj ni bilo pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za Teš 6?

Predsednik Alpe Adria Green (AAG) Vojko Bernard marca ni vložil pritožbe na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za gradnjo bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Če bi to storil, bi gradnja šestega bloka zastala. Namesto tega je Bernard začel sodelovati s Tešem. Še več, AAG je postala članica projektnega sveta Teša 6.

Bernard za sodelovanje s termoenergetiki sicer ne dobi plačila, toda njegovo ravnanje je kljub temu sporno. Zakaj?

Šef AAG je pred rokom za oddajo pritožbe napovedoval, da bo AAG tožbo vložila, in s tem zavedel nekatere druge okoljevarstvene organizacije. Če bi v teh vedeli, da Bernard svojih napovedi ne bo uresničil, bi pritožbo zelo verjetno vložila katera izmed drugih zainteresiranih skupin. Kolegi okoljevarstveniki se zato počutijo, da jih je Bernard pustil na cedilu. Zdi se jim, da je AAG ravnala v korist šoštanjske termoelektrarne in je premalo mislila na okolje.

Priznanje. Bernard nam je priznal, da AAG ni specializirana za energetiko. Je namreč splošna okoljevarstvena organizacija. Tudi zato preseneča njeno veliko angažiranje pri šestem šoštanjskem bloku.

V sporih okoli Teša smo še najmanj slišali glas okoljevarstvenikov. Kot da jih ni bilo blizu, čeprav je ravno okoljski problem poleg finančnega najbolj boleč. Zdaj postaja jasno, zakaj jih nismo slišali. Zaradi nenavadne vloge AAG in zato, ker se med seboj niso dobro dogovorili. Trpelo pa bo okolje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.