Okužba z afriško različico pri zdravniku: To so ugotovili epidemiologi!

Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, cepivo, lekarna, hramba
Epidemiološka raziskava je pokazala, da je zdravnik upošteval vse protokole in zaščitne ukrepe.
Oglej si celoten članek

V petek smo poročali, da so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novo, južnoafriško različico virusa sars-cov-2.

"Epidemiološka služba NIJZ območne enote Maribor je v sredo izvedla epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru covida pri osebi iz mariborske regije, ki je zaposlena v zdravstveni ustanovi," je na današnji tiskovni koferenci povedala epidemiologinja Sanja Vuzem iz območne enote NIJZ Maribor. "Okužba je potekala v blagi obliki, ugotovili smo, da je oseba v februarju potovala na območje Afrike, skupaj z njo še tri osebe. Na potovanju so se vsi večkrat testirali, pri čemer so bili testi vedno negativni. Prav tako so izpolnili vse potrebne pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev domov ter se po vrnitvi v Slovenijo 22. feb. vsi štirje še enkrat testirali. Rezultati testov so bili v vseh štirih primerih negativni."

Slovenija Potrjeno: V Sloveniji prisotna južnoafriška različica virusa

Oseba, zaposlena v zdravstveni ustanovi, je na podlagi negativnega testa po besedah Vuzemove v torek odšla na delovno mesto, kjer je opravljala delo v predpisani zaščitni opremi. "Po nekaj urah  je zaznala slabo počutje, zato se je nemudoma odstranila iz del procesa, opravila bris, o tem obvestila obvestila delodajalca ter odšla v domačo izolacijo," je povedala Vuzemova. "Oseba je ravnala na podlagi protokola in upoštevala vsa načela previdnosti."

Na podlagi indikacije je bilo opravljeno sekvenciranje genoma, ki je pokazalo, da gre za južnoafriško različico virusa.

"Dodatno epidemiološko poizvedovanje je pokazalo, da sta dve osebi razvili blage simptome prehlada, rezultati testiranja, opravljeni 24. februarja, so bili pozitivni," je razložila epidemiologinja iz Maribora. "Ena oseba, ki je bila prav tako dva krat cepljena, ni razvila nobenih simptomov in je bila tudi pri kontrolnem brisu negativna. V zdravstveni ustanovi je epidemiološka služba identificirala štiri visokorizične stike, ki so bili napoteni v domačo karanteno. Nizko-rizični stiki so dobili navodila za samoopazovanje in naknadno testiranje. Do današnjega dne, so bili vsi rezultati brisov negativni."

COVID-19 V SLO Takšni so najnovejši podatki o okužbah pri nas

Pacienti, ki so bili v stiku z visokorizično osebo, katerih stiki so bili ocenjeni kot nizko tvegani, so bili povabljeni na testiranje. "Vsi, ki so se na testiranje odzvali, so bili negativni," je še pojasnila Vuzemova. Obvestili so tudi letalske družbe, od katerih so dobili informacijo, da na povratnih letih ni bilo drugih slovenskih državljanov.

"Kot je iz omenjenega primera razvidno, se lahko okužba pojavi tudi pri popolno cepljeni osebi," je poudarila Vuzemova. "Še posebej to velja, ko gre za nove različice virusa, je pa običajno prebolevanje v takem primeru blago. Cepljenje nas ščiti pred boleznijo, še posebej pred težkim potekom. To vidimo tudi pri drugem sopotniku na potovanju, ki je bil popolno cepljen in se ni okužil. Cepljenje je pomembno za zaščito posameznika in celotne družbe."

Po enem letu Neverjetno: Toliko jih Covid-19 preboleva brez znakov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 17:44 1. Marec 2021.

    Pravijo, da če bo Toninu vzeli bris iz nosu bi hkrati dobili še analni bris g._____! :)

  • 15:10 1. Marec 2021.

    Te pravljice, novice za zavajanje in odvračanje pozornosti vam redno pripravlja znana agencija za laganje: Hill & Knowlton (z njimi …

  • 14:04 1. Marec 2021.

    Strah je treba vzdrževat, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.