Slovenija
17605 ogledov

Potrjeno: V Sloveniji prisotna južnoafriška različica virusa

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Novi zdravstveni minister Janez Poklukar je sporočil, da so v Sloveniji potrdili prisotnost južnoafriške različice virusa.

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je na popoldanski tiskovni konferenci sporočil, da so okužbo z omenjeno različico potrdili pri eni osebi. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Epidemiološka služba je ugotovila vse visokorizične kontakte in štiri osebe napotila na testiranje in v karanteno. Dodatnih šest oseb je bilo tudi napotenih v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike, sta oboleli. "Podatkov za enkrat nimamo, vendar imata najverjetneje tudi ti dve osebi južnoafriški sev," je dejal minister. 

Epidemiološka služba zagotavlja, da so bili identificirani vsi visokorizični kontakti, ki so tudi v karanteni. Štirje so že opravili testiranje in so negativni, zdaj so v karanteni, šest visoko rizičnih kontaktov pa testiranja še ni opravilo, nanj prav tako čakajo v karanteni.

Za zdaj dodatni ukrepi niso potrebni. Iz previdnostnih razlogov pa je bilo dogovorjeno, da bo iz področja mariborske regije odslej sekvencioniranih 30 odstotkov pozitivnih testov. 

Iz UKC Maribor so v sredo sporočili, da so potrdili okužbo pri zaposlenem, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19. To je po njihovem mnenju mogoče, saj nobeno cepivo ne zagotavlja stoodstotne učinkovitosti. Šlo naj bi za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo, ki se je v ponedeljek vrnil z dopusta v Afiki. V UKC Maribor so takrat napovedali, da bo več o tem, za kakšen sev gre, znanega v tednu dni. 

Južnoafriška različica se širi bistveno hitreje

"Za južnoafriški sev je ta trenutek znano, da se bistveno hitreje širi kot sev, ki ga imamo v največjem odstotku pri nas. Kar se tiče ostalega - oblike, stopnje bolezni, ki jo prinaša nova rzaličica - je precej neznank. Nekateri viri opisujejo nekaj težje poteke bolezni, drugi pa govorijo o tem, da če je nekdo prebolel koronavirus, se cepil, lahko zboli za tem sevom, a naj bi bile te okužbe blažje oblike," je o tem, kar je o južnoafriški različici trenutno znanega, povedal minister. 

Oseba, ki je zbolela, je bila cepljena proti koronavirusu, kar kaže na to, da kljub cepljenju posameznik lahko zboli za južnoafriško različico. 

Odsvetujejo se ne nujne poti v tujino

"Današnji primer kaže, da epidemije ni konec in da pomladansko rajanje po ulicah, kot ga vidim, ni najboljši zgled v tej situaciji," je opozoril novi zdravstveni minister. Pozval je, naj vsi spoštujemo epidemiološke ukrepe, kot so nošenje maske, držanje varnostne razdalje, razkuževanje rok, izolacija v primeru, da zbolimo in karantena ob visoko rizičnem kontaktu. "Če nimate nujnih poti, ne potujte v tujino, saj so številne države okrog v težkih sitacijah, z višjimi odstotki pristonosti virusa," je poudaril Poklukar in dodal, da je Slovenija zdaj glede virusa manj obremenjena, kot je bila pred časom. 

Minister je napovedal, da bodo v naslednjih dneh stekli pogovori o morebitnem zaostrovanju glede vstopa oseb iz tretjih držav v Slovenijo. Z ministrom za notranje zadeve sta po njegovih besedah o tem že govorila. "Računam pa, da bo praviloma najkasneje v začetku novega tedna svetovalna skupina pretresla to vprašanje in podala usmeritev," je napovedal Poklukar. 

Covid-19 v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Do 22. februarja je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano potrdil 35 primerov angleške različice koronavirusa v Sloveniji. Iz analiz, ki jih je opravil omenjeni laboratorij, je sicer razvidno, da je pri nas najbolj razširjena različica B.1.258.17, ki so jo potrdili kar pri 78,5 odstotka pridobljenih sekvenc celotnega genoma.

Stopicljamo na mestu

V Sloveniji je bilo sicer včeraj opravljenih 4484 testov PCR in 20.446 hitrih testov. Potrjenih je bilo 912 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov 20,3 odstotka.

Covid-19 v Ljubljani Slovenija V teh občinah izstopa hitrost rasti novih primerov

Spodbudna je novica, da je prvič po 28. oktobru na oddelkih intenzivne nege manj kot 100 bolnikov s covidom-19. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • munja 17:16 27.februar 2021.

    Čimprej PREPOVEJTE potovanja v rizične države, ne pa nekaj odsvetovat, ker to očitno nič ne pomaga.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 05:58 27.februar 2021.

    Narod je treba držat pod konstantnim strahom :)

  • Avatar Lion007
    Lion007 22:15 26.februar 2021.

    Kdo bo kriv, ko bo Janez s smučanja prinesele BRAZILSKO-ANGLEŠKO-JUŽNOAFRIŠKI VIRUS?? 3PM.