Slovenija
18129 ogledov

V teh občinah izstopa hitrost rasti novih primerov

Covid-19 v Ljubljani Profimedia
Trend epidemije se obrača navzgor. V teh krajih izstopa hitrost rasti novih primerov.

Na današnji tiskovni konferenci je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek opozoril, da se trend epidemije v Sloveniji spet obrača navzgor. 

V zadnjih dneh se je stanje v obalno-kraški regiji poslabšalo do te mere, da je regija od jutri spet v rdeči fazi. Razmere se slabšajo tudi v nekaterih drugih regijah. "Zasavska in savinjska regija še naprej rasteta; pri slednji so generatorji rasti predvsem Velenje, Celje, Žalec. Hitrost rasti primerov izstopa tudi v Domžalah, Kočevju, Rogaški Slatini in Škofji Loki," izpostavlja ekipa Sledilnika. 

Podatki iz zadnjega obdobja kažejo, da so še vedno v porastu okužbe v starostnih skupinah od 5 do 14 let in od 65 do 74 let. 

Zakaj se tako sedemdnevna incidenca kot štirinajstdnevna incidenca ne obračata navzdol, ni jasno. Krek ocenjuje, da "imamo zadaj nekaj zadev, ki nam preprečujejo padec dnevne incidence".

V Sloveniji je bilo do zdaj potrjenih 35 primerov angleške različice virusa. Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je varianta B.1.1.7 (angleška varianta koronavirusa) najpogostejša v novomeški regiji, kjer predstavlja 1,8 odstotka primerov. V obalno-kraški regiji ga za zdaj niso zaznali.

različice | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona

Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je potrdila, da so ob poslabšanju razmer v primorski regiji povečali kvoto pozitivnih testov PCR, ki jih pregledajo na prisotnost različnih variant, iz 10 na 30 odstotkov. Krek je danes sicer postavil hipotezo, da bi lahko omenjeni sev na obalno območje prišel iz Furlanije-Julijske krajine, kjer imajo po včerajšnjih podatkih 25 odstotkov angleške različice. 

različice | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
V Sloveniji so v vzorcih zaznali kar 29 različnih genetskih različic virusa, od tega jih je bila več kot polovica prisotna samo v posameznem vzorcu. Najpogostejša je različica B.1.258.17, ki so jo potrdili kar pri 78,5 odstotka pridobljenih sekvenc celotnega genoma. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • .antihojsar 09:53 27.februar 2021.

    Me zanima kdo od naših koritarjev ima taka jajca? Nihče, ker so vsi posrane ovce ali pa vojni dobičkarji. https://www.youtube.com/watch?v=3zolcDbK1ng&t=193s

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 20:51 26.februar 2021.

    Pride nevidni skoči gor dol. Gre naprej na maski čez rokave in šmrklje se prebija in plava al ne stoji tam. Mal umre, mal oživi, gor/dol. V celico ga vrže oblaček mrtvega potisne in pol oživi in jih je še ...prikaži več več. Grejo ven iz celice mrtvi naprej vrebajo. Al živi. Niti ne ve kaj je. Komaj čaka nate. Gre naprej in cilja na nos. Pade po tleh in ga pohodi prva čevlja. Vreba naprej njegov brat.

  • la 17:24 26.februar 2021.

    kje je kak novi primer,kje je bil sprejet ,v kateri bolnici je,a je izoliran že ,kdo je to,hočem vedeti če sem imel stik,sam se bom prepričal