Slovenija
22437 ogledov

Hojs: Prihodnji teden se morda spet uvaja kontrolne točke

Aleš Hojs STA/Nebojša Tejić
Vlada zaostruje v obalno-kraški regiji, kjer se še povečuje število potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zbiranje ljudi tam je v celoti prepovedano, ravno tako je prepovedan vstop in izstop iz regije.

Notranji minister Aleš Hojs je na dopoldanski novinarski konferenci vlade izpostavil, da se je obalno-kraška regija premaknila v redečo fazo. "Ne le to, kar je še bolj zaskrbljujoče je to, da je že zelo blizu črne faze," je nevarnost izpostavil Hojs. 

Od danes od polnoči je znotraj regije ponovno prepovedano zbiranje ljudi, prepovedano je izstopanje in vstopanje v regijo. Obstajajo izjeme, kot jih že poznamo, to so prihod in odhod z dela, opravljanje dejavnosti, obisk zdravnika ali lekarne, vzdrževanje stika z oskrbe potrebnim družinskim članom. 

Hojs je opozoril, da je črtana izjema za obisk trgovine, v kolikor je v občini prebivališča ni. "Vemo, da se je del trgovin v obalno-kraški regiji zaprl in ravno ta izjema bi lahko pripomogla k temu, da bi lahko ljudje to izkoriščali, češ v moji statistični regiji ni trgovine z določenim blagom, zato potujem v Ljubljano ali pa kam drugam. Te izjeme torej ni več," poudarja minister Hojs. 

Statistično regijo lahko prečkajo tudi tisti, ki imajo dokazilo glede cepljenja proti covidu-19, tisti z negativnim rezultatom PCR ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, s potrdilom o pozitivnem izvidu testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilom zdravnika, da je prebolel covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Hojs je dodal, da se utegne zgoditi, da bomo v prihodnjem tednu spet uvedli mejne kontrolne točke in se s tem vrnili na stare mejne procedure. Ljudje bodo tako imeli bolj ozek manever, kje bodo lahko prestopali mejo in tam bo nadzor bolj strikten. 

Na vprašanje glede smiselnosti policijske ure v ostalih regijah, ki niso v rdeči fazi, je Hojs izpostavil prepričanje, da v kolikor policijske ure ne bi bilo, bi bilo stanje zaradi privatnih druženj gotovo še slabše.

Aleš Hojs Slovenija Hojs o širjenju epidemije: Vlado čaka težka odločitev, kaj s šolami

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 20:40 26.februar 2021.

    Nevidni neprijatelj svugdje vreba. To ninu v bazen pade in in se mora v skafandru namakat in z masko. Čez dve uri spet pade nevidni v bazen in ga zbrca ven. in spet nazaj pade iz veje, nevidni ne popušča.

  • niki5 17:27 26.februar 2021.

    Nestrokovno in zavajajoče. Poglejte komentarje na strani svetovne zdravstvene organizacije v tem tednu. Givorijo o koncu epidemije, o novih sevih kot posledici padanja okužb in začetku konca, ker je to značilno ob koncu epidemij. Epidemija je po njihovem končana in ...prikaži več že spomladi bi moralo biti to jasno. Poletje že bolj normalno in jesen nazaj tako, kot je vedno bilo. Po besedah svetovne organizacije katere navodila ste slepo sledili. Nehajte laično in nestrokovno vzdrževati epidemijo v druge namen

  • Patriot2021 16:53 26.februar 2021.

    Sovražiti res ni lepo, ampak jaz bi te utopil v žlici vode in verjamem, da bi mi bil še Bog hvaležen