Slovenija
58659 ogledov

Hojs o širjenju epidemije: Vlado čaka težka odločitev, kaj s šolami

Aleš Hojs
Bojana Beović: "Zdaj gredo ugibanja v smer, da bomo s cepivi samo preprečili razvoj bolezni, čeprav se bo bolezen kot takšna še vedno širila." Hojs: "Prihodnji teden vlado čaka težka odločitev, kaj bo s šolami."

Če je obalno - kraška regija prej veljala za nekakšen zgled glede upoštevanja ukrepov, se danes celo "nevarno približuje črni fazi". "Razmišljamo o tem, kaj se bo zgodilo, če se bodo tudi druge regije poslabšale. Če smo še pred dnevi govorili, da so tri regije že v rumenem, zadnji podatki ne kažejo več tako optimistične slike," je za sinočnje Odmeve povedal notranji minister Aleš Hojs.

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine COVID-19 V SLO Slovenija Vlada zaostrila odlok glede gibanja in zbiranja ljudi

Po njegovem prihodnji teden vlado čaka težka odločitev, kaj bo s šolami. V strokovni skupini se namreč odraža mnenje, da se morajo tudi ostali dijaki vrniti v šole. Po besedah notranjega ministra, "tudi v primeru črne faze."

Brdo pri Kranju, vlada | Avtor: Vlada RS Brdo pri Kranju, vlada Vlada RS
Nasploh si v stroki niso povsem enotni tudi glede omejevanja prehajanja meja oziroma gibanja. Če je epidemiolog Mario Fafangel pred tremi tedni dejal, da omejevanje med regijami in občinami nima posebnega učinka, se infektologinja Bojana Beović s tem ne strinja. Mednarodne raziskave so po njenem pokazale, "da omejitev gibanja ugodno vpliva na zmanjšanje epidemije."

Resno bi bilo treba omejevati na drugih področjih

Nasploh zapora države po mnenju danes že nekdanje vodje vladne svetovalne skupine za covid-19 in novopečene predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, ne deluje tako kot v prvem valu, ki sicer "traja že zelo dolgo."

"Razumljivo je, da se ob ob načrtovanih sprostitvah in državnem semaforju ljudje še bolj sprostimo. To seveda doprinese k večjemu številu okužb, kar povečajo še šole zaradi mešanja več ljudi. Menim, da bi morali šole obdržati odprte in otrokom omogočiti šolanje. Resno bi morali omejevati na drugih področjih, da bi preprečili prenos virusov," je pojasnila infektologinja.

Testiranje za covid-19 v Kranju Slovenija Vse to se zaradi slabih podatkov o okužbah spet spreminja

Bojana Beović Janez Janša priznanje | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Za oddajo 24ur Zvečer je ob tem dejala, da je njeno nadaljnje sodelovanje v strokovni vladni skupini odvisno od novega ministra za zdravje Janeza Poklukarja. "On bo oblikoval novo skupino, če me bo povabil kot člana, bom seveda sodelovala. Gre vendarle za moje ožje specialistično področje."

Kaj natančno je botrovalo stanju na Obali, ki je danes krepko v rdeči fazi - zato je vlada že ukrepala s spremembo odloka o gibanju, ki bo začel veljati v soboto - je po njenem težko pojasniti. 

"Prej se je zdelo, da ljudje tam obvladajo virus, da znajo z njim živeti. Žal je ta bolezen takšna, da več virusa v populaciji prinaša več bolezni," je dodala nova predsednica zdravniške zbornice. 

To je upanje, ki nam še ostane

Po njenem bo trajalo nekaj mesecev, da bomo dobili še cepivo proti novim različicam koronavirusa. "In prav mogoče je, da bomo dočakali še kakšno novo različico tega virusa, ki bo še bolj kužna. Lahko pa se zgodi tudi obratno, da bodo nove variante manj kužne in manj nevarne. To je upanje, ki nam še ostane." Sicer v Sloveniji še vedno prevladuje ista različica kot pred meseci, "tako da je cepljenje zelo smiselno in je vprašanje, kdaj se bodo razvile nove variante." Cepilni potni listi v tem trenutku po njenem niso smiselni, zato ker cepiva ni dovolj.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Cepiva Svet Zmuzljivi odgovori direktorja farmacevtskega podjetja

"Sicer gredo ugibanja v to smer, da bomo s cepivi preprečili razvoj hude bolezni, čeprav se bo bolezen kot takšna še vedno širila. Čaka nas negotova, s strokovnega stališča zanimiva prihodnost. Ne vemo, kako se bo obnašal virus, kako dostopna bodo za nas cepiva in kako si bomo lahko z njimi pomagali," je še dodala Bojana Beović.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • rd2dmk2 10:01 26.februar 2021.

    ena lastovka ne prinese pomladi. en zdravnik v izvidnici ( beri: na dopustu ) v Afriki ne pomeni nič. naj gredo tja dol vsi "poklicani" na ekskurzijo , pa naj se nalezejo vsega po dolgem in po počeš, potem pa ...prikaži večpa naj naj se skup vsedejo in lepo študirajo in premlevajo do njihovega konca. narod pa naj pustijo pri miru ali pa naj se končn lotijo tega, za kar so se šolali, zdravijo naj vse, vse bolane in vse bolezni. a bodo od zdej naprej na medicinskih šolah učil samo še testiranje in cepljenje?

  • si_rob 08:56 26.februar 2021.

    Seveda teta Bojanca je dobila premal gnarja. Sedaj bo na dveh plačilnih seznamih, ne bi bil pa odveč še tretji. ( ukc, zdravniška zbornica in vladna skupina ) Dobro, a ne?

  • Avatar Leon
    Leon 08:35 26.februar 2021.

    Po besedah notranjega ministra, "tudi v primeru črne faze." Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/hojs-o-sirjenju-epidemije-vlado-caka-tezka-odlocitev-kaj-s-solami-362494 - www.zurnal24.si