Slovenija
10954 ogledov

Vse to se zaradi slabih podatkov o okužbah spet spreminja

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Zaradi medresorske usklajenosti so v odloku spremenili starost testa za tiste, ki so se že testirali.

"Včeraj je vlada znova presojala o utemeljenosti aktualnih ukrepov in na podlagi strokovnih mnenj določila nekatere spremembe, ki zadevajo tudi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom," je na novinarski konference povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc. Dejal je, da se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka do 5. marca letos, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo.

V Obalno-kraški regiji spet zapiranje 

"S številom okužb in stanjem epidemiološke slike je pogojeno tudi odpiranje dejavnosti, zato se zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji izjeme oži na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov," je pojasnil Zajc.

načrt sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Poleg obstoječih izjem, ki ne zahtevajo testa, pa se v Obalno-kraški regiji obratovanje dovoli tudi drugim dejavnostim pod pogojem izvedbe tedenskega testiranja. Med te dejavnosti spadajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, trafike in kioski, ki prodajajo časopise in revije, servisne delavnice do 400 kvadratnih metrov, storitve vzdrževanja in montaže, nepremičninsko posredovanje, higienska nega, frizerski in kozmetični saloni, pedikura, manikura, saloni za nego telesa ter individualne storitve, kot so denimo inštrukcije jezikovne šole, nega živali ipd.

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Slovenija Razmere se slabšajo: Vlada bo v tej regiji spet omejila gibanje ljudi

"Obalno-kraška regija je prešla v rdečo območje in s tem povezano bo verjetno tudi sprememba odloka o omejitvi gibanja, ki bo – predvideva se – spremenila tudi prehajanje oziroma omejitev prehajanja v in iz statistične regije. Zato že zdaj svetujemo vsem prebivalcem Slovenije, da ne načrtujete za vikend odhoda na Obalo, ker po vsej verjetnosti bo omejitev gibanja onemogočala, da iz drugih statističnih regij prehajamo v obalno-kraško statistično regijo in obratno," je povedal Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. Verjetno bodo za prehod v statistično regijo veljale iste izjeme, kot so za prehajanje med regijami veljale že v preteklosti. 

Maja Bratuša je ob tem dodala, da šole in vrtci v rdeči regiji ostajajo odprti. Prihodnji teden bo tako prvi, ko bodo v šolah vsi učenci od 1. do 9. razreda in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. 

Spreminja se dovoljena starost testa

"Zaradi medresorske usklajenosti pa smo v našem odloku spremenili tudi starost testa za tiste, ki so se že testirali, ti po novem ne smejo biti starejši od 48 ur, kar je drugače od prejšnjih odlokov, ki so določali do maksimalno 24 ur," je povedal Zajc. 

Vlada bo prihodnji teden znova odločevala o utemeljenosti odlokov, po besedah Zajca pa je interes vseh, da čim prej pridemo v rumeno fazo.

dezurni@zurnal24.si

Ljubljana Slovenija Novi podatki: Tako se giblje epidemija pri nas

 

Komentarjev 2
  • .antihojsar 19:23 25.februar 2021.

    Ludi jebejo zbunjene, kot že od nekdaj. Vse poznano. Odgovor: FUCK_OFF

  • povratnikvamjebevsepospisku 12:04 25.februar 2021.

    kar trpite ta teror idioti zabiti. ko bo dovolj hudo, bo že prepozno za karkoli. nabijte si hahle na glavo in se zadrgnite v vreče za odpadke, kamor taki spadate, ovce, kreteni, debili in vsa ostala smrdeča gamat