Svet
2423 ogledov

Zmuzljivi odgovori direktorja farmacevtskega podjetja

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
AstraZeneca bo EU dostavila 60 odstotkov manj cepiva, kot je obljubila, v Veliko Britanijo pa dobav medtem ni zmanjšala.

Izvršni direktor britansko-švedskega farmacevtskega podjetje AstraZenece Pascal Soriot je bil na zaslišanju v evropskem parlamentu deležen hudih kriti poslancev na račun dobav AstraZenece, ki je Evropski uniji dostavila 60 odstotkov manj cepiva, kot ga je obljubila, medtem, ko se dobave Veliki Britaniji niso zmanjšale. Poleg tega naj bi v London potovalo tudi cepivo, izdelano na ozemlju EU. 

Zaradi manjših dobav cepiv kot dogovorjeno, bo tudi Slovenija redifinirala načrt cepljenja. 

EU v AstraZeneco vlagala velike upe

Evropska unija je v cepivo AstraZenece vlagala velike upe, saj gre za cepivo pri katerem je distribucija in hranjenje bistveno lažje, kot pri cepivu Pfizerja, ki je bilo sicer razvito prvo. Soriot je zamude pri dobavi opravičeval z zahtevno proizvodnjo, ki zahteva številna znanja, zaradi česar je tudi produktivnost v različnih obratih nižja, predvsem tistih, kjer proizvajajo cepiva za EU. Soriot je v precej zmuzljivih odgovorih večkrat poudaril, da ostaja večina cepiva, proizvedenega na Nizozemskem, kjer proizvajajo cepivo tudi za Veliko Britanijo v EU. 

"Velika Britanija je v veliki meri financirala razvoj cepiva"

Soriot pa je prav tako poudaril, da je Velika Britanija v veliki meri financirala razvoj in proizvodnjo cepiva. Njihovo cepivo je v začetku lanskega leta začela razvijati univerza v britanskem Oxfordu. 

Medtem, ko je v Izraelu precepljenega že 80 odstotkov prebivalstva, v Veliki Britaniji 27 odstotkov, v ZDA 19 odstotkov, je v EU precepljenih le 6 odstotkov prebivalcev. Po zadnjih ocenah bodo glede na zamude pri dobavah cepiva za zadostno precepljenost v EU potrebna tri leta. "Delamo 24 ur na dan, sedem dni v tednu, vse, da bi v prvem četrtletju EU dobavili 40 milijonov odmerkov cepiva," je zatrdil izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot. To je sicer več kot pol manj, kot je bilo dogovorjeno. V drugem četrtletju naj bi sicer Astrazeneca zagotovila 180 milijonov obljubljenih cepiv. 

Cepivo AstraZenece se je sicer izkazalo za zelo učinkovito, že po prvem odmerku je potek bolezni bistveno bolj blag in v 94 odstotkih zagotavlja, da hospitalizacija ne bo potrebna. "Strategija, ki jo je ubrala Velika Britanija, kjer skušajo s prvim odmerkom cepiti čim več ljudi, se mi zdi zelo smiselna," pravi Soriot. 

Moderna: Vsak dan, ko imamo težave, se pozna na proizvodnji

Da gre pri proizvodnji cepiva za zelo zapletene postopke in da so za začetek proizvodnje značilni nepričakovani zapleti, od človeških napak do tehničnih težav, je poudarjal tudi izvršni direktor ameriške Moderne Stephane Bancel. "Vsak dan, ko odpravljamo te težave, se pozna na proizvodnji," pravi Bancel. Običajno za pripravo obrata za proizvodnjo novega cepiva potrebujejo od tri do štiri leta, zdaj pa so jih pripravili v enem letu.

V farmacevtskem podjetju CureVac pričakujejo, da bo njihovo cepivo odobreno konec maja ali v začetku junija, je povedal izvršni direktor Franz-Werner Haas. Evropska komisija je s podjetjem sklenila pogodbo za 225 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa dodatnih 180 milijonov odmerkov.

Dodal je, da se ob začetku proizvodnje novega cepiva pojavljajo tudi številne težave, od človeških napak do tehničnih težav. "Vsak dan, ko odpravljamo te težave, pa se pozna na proizvodnji, saj delamo ves čas," je dejal Bancel. Dobave cepiva Moderne, s katero je Evropska komisija sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo nakupa še 80 milijonov.  

Pfizer: Glavna težava je dobava sestavin

V ZDA bo jutri pristojna agencija odločala o varnosti cepiva podjetja Johnson & Johnson, vlogo za odobritev cepiva pa je podjetje vložilo tudi pri evropski agenciji za zdravila EMA. EU naj bi prvotno od Johnson & Johnson kupila 200 milijonov cepiva z možnostjo dokupa še 200 milijonov. Za cepivo Johnson & Johnson naj bi zadoščal le en odmerek.

Da pri njih ne gre niti za tehnične težave, niti pomanjkanje znanja, pa je medtem zatrdila predstavnica ameriškega Pfizerja Angela Hwang. Glavna težava pri njihovi proizvodnji je dobava sestavin za izdelavo cepiv. Pfizer se zato zavzema za odprto svetovno trgovino za sestavine kot za sama cepiva.

 

 

 

Komentarjev 2
  • erikkk 09:30 26.februar 2021.

    Tožbe proti človečnosti so krive zato da proizvodnja s cepivi šepa, saj se bojijo da bodo šli vsi v zapore, očita se jim nategancija s cepivi in smrti ki jih je do sedaj cepivo povzročilo. Tožilec zoper vseh je Dr. ...prikaži več. Reiner Fuellmich, omenjeni gospod je v preteklih letih raziskoval različne škandale velikih korporacij, med drugim tudi Volkswagna in zmagal, nedvomno mu bo uspelo tudi zoper proizvajalcev cepiv...

  • dusan72 04:39 26.februar 2021.

    Nekaj mi ni jasno. "Recept" je znan. Če lahko Coca-Colo polnijo v Radenski, ne vem zakaj ne bi mogli tudi licenčnega cepiva proizvajati v Krki ali Leku?