Zdravje
10512 ogledov

Nov zaplet s cepljenjem proti covidu-19

cepivo covid-19 Epa
Načrte evropskih držav, tudi Slovenije, je pokvarilo sporočilo podjetja AstraZeneca. Obljubljenih količin cepiva EU še ne bo dobila.

Podjetje AstraZeneca je sporočilo, da imajo težave s proizvodnjo cepiva v evropski tovarni, zaradi česar ne bodo uspeli EU dostaviti obljubljene količine cepiva. Po težavah z dobavami preostalih dveh cepiv je to nov udarec za članice EU.

Spomnimo, na težave z dobavo cepiva Moderne je opozoril že predsednik vlade Janez Janša. Kot je poudaril, so dobave nezanesljive tako z vidika časovnice kot količine odmerkov. Ta teden je bila manjša od predvidene tudi pošiljka Pfizerjevega cepiva. Do težav je prišlo zaradi zapletov pri izgradnji tovarne na Nizozemskem. V prihodnjih tednih naj bi cepivo prihajalo kot dogovorjeno ali v še večjih količinah. 

Evropske države so veliko upanja polagale v cepivo AstraZeneca. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je še v petek dejal, da bo v drugi polovici februarja, ko bo na voljo tudi cepivo AstraZeneca, dovolj cepiva za vse. 

Za 60 odstotkov manj cepiva?

EU uradno ni potrdila, koliko cepiva manj bo podjetje po novem dobavilo EU. Kot navaja Reuters, ki se sklicuje na neimenovanega uradnika EU, naj bi v prvem četrtletju tega leta EU dobil 60 odstotkov manj cepiva, kot je bilo dogovorjeno. V prvem četrtletju naj bi AstraZeneca EU dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, po novem pa zgolj 31 milijonov. 

Po tej računici bi Slovenija v prvem četrtletju morala dobiti 376.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, v primeru 60-odstotnega zmanjšanja dobave pa to pomeni le 145.700 odmerkov cepiva. Slovenija je sicer naročila skupno 1.397.336 odmerkov cepiva AstraZeneca. 

Cepivo AstraZeneca še ni bilo odobreno za uporabo v EU. Evropska agencija za zdravila naj bi o tem odločala 29. januarja. 

Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je že izrazila nezadovoljstvo zaradi napovedi proizvajalca. Poudarila je, da je EU vztrajala pri tem, da proizvajalec napravi natančen razpored dobav, na podlagi česar bi države članice lahko pripravile načrte cepljenja. Dejala je, da bo EU vztrajala, da AstraZeneca pospeši dobavo obljubljenih doz. Načrt EU je, da bi do poletja cepili 70 odstotkov prebivalstva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • joze127 13:14 23.januar 2021.

    Kje so zdaj tisti poeti iz SD, ki so zahtevali, da samo preko EU pride v poštev nabava! To je isto kot samo s Hitlerjem, ki je podpisal sporazum s Stalinom bo Evropa rešena. Iso sr... samo drugo pakovanje pa ...prikaži več i razlika u godinama.

  • Avatar Leon
    Leon 13:07 23.januar 2021.

    To je stara komunistični trik . Kadar česa zmanjka se nujno podraži ! Ponovna priložnost za jet-set kasto . Milijarde letijo v nebo ,Kdo bo vse to plačal ?

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:53 23.januar 2021.

    V EU aparat pridejo samo odsluženi kadri in politično korektni blebetači brez predhodne prakse v privatnem sektorju. Zato je opravilno nesposobna in to so sedaj posledice. Ob vsaki resni krizi odpove. Migranti, korona, bog ne daj da bi bila vojna.