Svet
6820 ogledov

Evropa ima problem, zaskrbljujoči podatki o angleškem sevu

Covid-19 Epa
Britanski predsednik vlade Boris Johnson je na tiskovni konferenci predstavil zaskrbljujoče podatke o angleškem sevu koronavirusa, katerega prvi primer smo pred dnevi potrdili tudi v Sloveniji.

Da se angleški sev koronavirusa prenaša bolje kot druge različice, je že znano, zdaj pa so britanske oblasti potrdile, da vse kaže na to, da je tudi bolj smrtonosen. "Prvi podatki kažejo, da bi različica, ki se je pojavila v Združenem kraljestvu, lahko bila bolj smrtonosna," je na tiskovni konferenci dejal predsednik vlade Boris Johnson

Vladni svetovalec Patrick Vallance je ob tem opozoril, da gre za prve podatke in da je še nekaj neznank, na katere iščejo odgovore. Ne glede na to, pa jih to, kar so odkrili skrbi. Znano je, da se nova različica širi od 30 do 70 odstotkov hitreje od drugih različic. Podatki pa kažejo, da je nova različica tudi do 30 odstotkov bolj smrtonosna. 

Simona Kustec Slovenija Ministrica za takšen model testiranja učencev

Do teh zaključkov so prišli, ko so primerjali podatke o vseh okuženih. Ko so analizirali podatke samo hospitaliziranih bolnikov, razlike v številu mrtvih med tistimi, okuženimi s staro in novo različico, ni bilo. Podatki o vseh okuženih pa so pokazali drugačno sliko. Na tisoč moških, starih 60 let, ki so okuženi s staro različico, jih v povprečju umre 10. V primeru nove različice se ta številka dvigne na 13 do 14, je pojasnil Vallance.

Dobra novica je, da znanstveniki pričakujejo, da bosta tako Pfizerjevo cepivo kot cepivo AstraZeneca učinkovali tudi proti novemu sevu. 

Prodaja časopisov v Ljubljani Covid-19 Slovenija Prognoza: Tako daleč smo od zelene faze!

Novo različico so najprej odkrili septembra v Kentu, nato se je hitro razširila po Angliji in Severni Irski, od tam pa še v 50 držav po svetu. Tudi v Slovenijo. 

Britanske znanstvenike medtem veliko bolj skrbita južnoafriška in brazilska seva. "Seva imata nekatere lastnosti, ki bi lahko pomenile, da bi bila manj dovzetna za cepivo," je dejal Vallance. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 10:11 23.januar 2021.

    hm, bom malo žleht, kolk politikov je obolelo za covid-19 ( Trump, Johnson,.....) pa jim je kaj bilo ? je kdo umrl ? zakaj razviti svet sedaj izgublja staro populacijo. ja blagajne za penzijo so prazne. in če bi penzionisti ...prikaži več to odkrili, bi lahko kakšne jablane namesto jabolk obrodile kakšno drugo sadje....

  • Avatar Syn
    Syn 06:56 23.januar 2021.

    A še ne mislijo napihovat o tem kvazi smrtonosnem virusu? Umrljivost samo zaradi C19 je 99%, obnašajo se pa kot da gre za gobavost ali črno kugo. Ne vem če bi se smejal ali jokal ob takih takih novicah.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:41 23.januar 2021.

    Seveda, da smo še daleč od zelenega seznama, saj delate vse kontra temu, da bi kdaj prišli ven iz tega sranja. Kje se vas je našlo toliko sadistov na kupu, ki uničujete Slovenski narod?