Gorenjska
13315 ogledov

Država se bo zgledovala po Kranju

Cepljenje proti covid-19 Profimedia
Direktor NIJZ Milan Krek je zadovoljen s trenutnim potekom cepljenja v Sloveniji. Ob obisku kranjskega Zdravstvenega doma je izpostavil odličen sistem naročanja na cepljenje na Gorenjskem, ki ga bodo kot zgled uporabili tudi na nacionalni ravni. Glede hitrega testiranja šolnikov pa nima skrbi.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je danes obiskal Zdravstveni dom (ZD) Kranj, kjer se je srečal z direktorjem Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jožetom Veternikom in vodstvom kranjskega ZD. Osrednja tema pogovorov je bilo cepljenje proti covid-19. Ob tem je izpostavil odličen sistem naročanja, ki so ga vzpostavili na Gorenjskem: “Imajo zelo veliko izkušenj, ki bi jih bilo smiselno prenesti na cel slovenski prostor. Zelo dobro so vzpostavili sistem evidence, cepljenje na terenu in razbremenili zdravnike splošne medicine. Vzpostavili so tudi nov informacijski sistem, ki omogoča manj birokratskih procesov kot sicer.Ta sestanek je bil tako tudi v pomoč pri vzpostavitvi nacionalnega sistema.

Krek je zadovoljen tudi s precepljenostjo zaposlenih v ZD Kranj, kjer se jih je cepilo že več kot 50 odstotkov. “Predvsem s tem ohranjamo kadrovske resurse, ki so, žal, v zdravstvu že leta nezadostni,” je poudaril Krek.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Množično cepljenje v drugi polovici februarja

V vseh regijah bodo za potrebe cepljenja vzpostavljeni logistični centri. Cepiva bodo tako dostavljali na eno do tri lokacije, preko centralnega informacijskega sistema pa se bo vodila evidenca cepljenja, tako da se bo lahko precepilo čim več ljudi. “Cepljenje v širšem obsegu se bo začelo v drugi polovici februarja, ko bo na voljo še cepivo AstraZeneca in bomo imeli dovolj cepiva za vse, ki se bodo hoteli precepiti,” je še izpostavil Krek.

Glede promocije cepljenja je Krek povedal, da imajo strateški načrt pripravljen: “Ampak delati kampanjo v trenutku, ko nimamo cepiva, je malo čudno. Mi bomo vso kampanjo sprožili v trenutku, ko bomo imeli dovolj cepiva in ko se bodo ljudje, ki bodo to videli, lahko šli cepiti takoj naslednji dan.

Na Gorenjskem sicer trenutno organizacija cepljenja poteka v okviru šestih cepilnih mest. Kot pa je povedal direktor OZG Jože Veternik, jih skrbi, ko bo ob začetku množičnega cepljenja: “Dejstvo je, da bo to velik zalogaj, tako kadrovski kot logističen. Problem je v pomanjkanju kadra pri nas in tukaj računamo na pomoč NIJZ oziroma struktur, ki bi z neko logistiko omogočili, da bo cepljenje potekalo nemoteno in učinkovito.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Hitro testiranje šolnikov jih ne skrbi

Ob ponovnem odprtju šol in vrtcev bo potekalo tudi hitro testiranje vseh učiteljev in vzgojiteljev. Kreka potek testiranja ne skrbi, saj imajo po njegovih besedah dovolj kadra, ki bo to lahko izvedel. Glede nestrinjanja nekaterih učiteljev in sindikata o obveznem testiranju pa verjame, da so učitelji zelo izobraženi ljudje in vedo, da je njihova odgovornost, da učijo zdravi.

Tudi v Kranju jih ponedeljkovo testiranje šolnikov ne skrbi, saj so zaradi dobrega sodelovanja s šolami vzpostavili sistem, po katerem bodo prihajali na testiranje. Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura pa pravi, da bo problem nastal, ko bo treba testirati tudi učence. “Ne predstavljam si, da bodo lahko tako množično hodili na testiranje. Zato je naš predlog, da se ne bi testiralo vseh naenkrat, ampak po 20 odstotkov, kar bi nekako še zmogli.” 

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Komentarjev 4
  • sandi76 10:15 24.januar 2021.

    S tako hitrostjo, kot se dobavlja cepivo, se nam slabo piše !

  • sam1 08:33 24.januar 2021.

    Kaj bo bluzil v maju,ko bo še polovica neprecepljenih

  • Janez_53 12:13 23.januar 2021.

    Ne vem, zakaj ta človek venomer nekaj bluzi, kar se potem pokaže kot neresnično! Kolikor vidimo po napovedih drugih, bo dobava cepiv precej manjša, kot so bile prvotne napovedi! Krek pa po svoje!