Slovenija
12626 ogledov

Ministrica za takšen model testiranja učencev

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec bi želela povzeti avstrijski model testiranja učencev v šolskih prostorih, če bi bilo to izvedljivo.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki se je danes udeležila neformalnega virtualnega zasedanja ministrov EU za izobraževanje, je v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju pojasnila, da je v stiku z avstrijskim kolegom v povezavi z njihovim načrtom vračanja v šole, ki je načrtovan za 8. februar. Dejala je, da bi avstrijski načrt želeli povzeti v Sloveniji, kolikor bo to izvedljivo.

Avstrijski načrti predvidevajo stalno testiranje učencev v šolskih prostorih. Otroke, stare do deset let, naj bi testirali starši, ko jih pripeljejo v šole, starejši otroci pa naj bi se v razredu testirali sami dvakrat na teden, je pojasnila ministrica. Te načrte je opisala kot zanimiv in inovativen pristop.

Da o tem razmišlja tudi Slovenija, je na dopoldanski tiskovni konferenci potrdila tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Kerstin Petrič. Ta je sicer mnenja, da je vredno počakati, kakšen bo izplen takšnega testiranja v drugih evropskih državah, "je pa zelo možno, da bo to naslednji korak"

Preden so po treh mesecih šolanja na daljavo spet odprejo šole, bo v ponedeljek potekalo testiranje zaposlenih v šolstvu. Testiranje učiteljev ne bo obvezno, bo pa zavrnitev testa imela posledice. 

Šola in covid | Avtor: Epa Epa

V Sloveniji se otroci prve triade po približno sto dneh pouka na daljavo v šole vračajo v torek. Ministrica ob tem izpostavlja, da evropski zemljevid glede šolanja v EU kaže, da je Slovenija v zlati sredini. "Čeprav se zdi, da se grozno dolgo nismo šolali, je to zato, ker smo to naredili v kosu," je dejala. V večini drugih držav so namreč po njenih besedah šole zapirali večkrat za krajši čas, edina specifika Slovenije je dolžina neprekinjenega šolanja na daljavo.

Izpostavila je, da so se v Sloveniji za zaprtje šol odločili zaradi velike stopnje okuženosti, zasedenih postelj v bolnišnicah in nadpovprečno naraščajočega trenda okužb v šolskem prostoru.

Prodaja časopisov v Ljubljani Covid-19 Slovenija Prognoza: Tako daleč smo od zelene faze!

Pouk po modelu C, v vrtcih priporočene manjše skupine

Ob vrnitvi bo pouk potekal po modelu C, kar pomeni, da na šoli ni dovoljeno mešanje skupin učencev, za prihajanje v šolo in odhajanje iz šole veljajo posebna pravila. Pouk poteka v celotnih oddelkih, omejitve pa so lahko tudi takšne narave, da je pouk možno izvajati le v manjših skupinah.

Odpirajo se tudi vrata vrtcev. Priporočila NIJZ za vrtce predlagajo, naj bo v mlajši skupini osem otrok (normativ je od 9 do 12), v starejši pa deset otrok (normativ za tri- in štiriletnike je od 12 do 17, za starejše pa od 17 do 22). Da bi zadostili priporočilom, bi moralo v mlajših skupinah doma ostati od 11 do 33 odstotkov otrok, v starejši pa od 17 do 55 odstotkov vpisanih otrok. 

Z odprtjem vrtcev starši ne bodo imeli več možnosti koriščenja višje sile zaradi varstva otrok in se bodo morali vrniti v službo. Hkrati pa so nam na ministrstvu potrdili, da staršem, ki bodo lahko zagotovili drugo varstvo in otroka ne bodo pripeljali v vrtec, še naprej ne bo treba plačevati oskrbnine.

"Ni vse samo grozno in slabo"

Na vprašanje, ali so na ravni EU oziroma v Sloveniji že opravili analize vpliva izobraževanja na daljavo na kakovost znanja, je ministrica odgovorila, da je v Sloveniji to celovito naredil zavod za šolstvo, ki je prav v teh dneh izdal publikacijo o izobraževanju lani spomladi. Zatrdila je tudi, da ves čas spremljajo izkušnje učencev in učiteljev.

Ob tem je Kustečeva poudarila, da so sicer ocene po vsem svetu enotne, da pouk na daljavo po kakovosti ni primerljiv pouku v šolskih prostorih in da je treba zagotoviti, da se otroci čim prej varno vrnejo v šole, obenem pa je treba izpostaviti in izkoristiti dobre plati pouka na daljavo.

"Ni vse samo grozno in slabo. Izobraževanje na daljavo je pokazalo tudi veliko pozitivnih učinkov," je dejala Kustečeva in poudarila, da so to digitalne generacije otrok, ki so se rodili z mobitelom v rokah in jim je to zelo domače.

šola koronavirus učenci Slovenija Starši zaradi strahu pred covidom otrok nočejo poslati v šolo
 
Komentarjev 9
  • leonardo 08:14 23.januar 2021.

    Samo enkrat sem dovolil, da so mi kol porivali skozi nos. Ja zdelo se mi je, da to ni paličica ampak debel kol. Ne vem, če bo otrok dovolil ponovni test ko bo skusil prvega. Ni samo neprijetno, kot mi ...prikaži več je rekla zdravnica, je boleče in to zelo boleče.

  • Janez 08:04 23.januar 2021.

    Če že testiranje otrok, potem bris iz ust. Ne dovolim pa da se jim tisti kol rine vse do možganov in se jih poškoduje. To bi naj počeli celo sami?? Kdo bo odgovarjal za poškodbe??

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:34 23.januar 2021.

    Ni dovolj, da otroke uničujejo psihično, jim jemljejo pravico do brezskrbnega otroštva, jim jemljejo pravico do normalnega razvoja, ne zdaj so se jih lotili še fizično. Banda pokvarjena, zdaj ko smo mesece igrali učitelje, bi pa radi še da smo ...prikaži več zdravstveni delavci in lastne otroke testiramo oziroma celo, da se testirajo sami. A to vse skupaj ni zrelo za kakšno višje sodišče na EU ravni?

Sorodne novice