Slovenija
64486 ogledov

"Starši naj dobro premislijo, če to res potrebujejo"

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Šole v torek odpirajo vrata za učence prve triade. Težavo še vedno predstavljata jutranje in popoldansko varstvo.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je za TV Slovenija dejal, da so šole na odprtje pripravljene. Nenazadnje se je šolanje po tem sistemu izvajalo že konec šolskega leta. Težave nastanejo predvsem, če je treba polno izvajati obvezni in razširjeni program. 

"Dokler imamo v šoli samo prvo triletje, bo to nekako šlo. Tiste šole, ki imajo zelo polne oddelke, 26 pa tja do 30 učencev, bodo morda pristopile k delitvi teh oddelkov ali zmanjšanemu številu, da bodo dobile iz štirih oddelkov pet. Te informacije sicer nimam. Sicer pa je v okrožnici zapisano, da je pomembno, da je skupina enovita ves čas, da se ne spreminja in da je lahko mehurček cel oddelek," je pojasnil Pečan. Da bi se katera od šol odločila za izmenski pouk, ne verjame, saj to ne reši kadrovskih težav.

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Največja težava sta, kot že rečeno, jutranje in popoldansko varstvo. "To je tisto, zaradi česar bo potrebnih nekaj več učiteljev ali sodelavcev, ki so, vemo, od oktobra naprej, ko smo dobili odobritev, tudi študentje. Teoretično, tudi če bi samo dva starša pripeljala iz nekega oddelka svoja otroka v jutranje varstvo, morata ta dva otroka ostati ločena od drugih in čakata, da pridejo še njuni sošolci iz istega oddelka. Tudi naprej za podaljšano bivanje mora ta skupina ostati brez zunanjih, se pravi, brez da se kdo iz druge skupine pomeša z njimi," je razložil na primeru.

Pečan opozarja, da je tukaj kar nekaj težav: "Mi bomo starše na moji šoli pozvali in jaz pravzaprav to predlagam vsem staršem v Sloveniji, da naj dobro premislijo, če res potrebujejo podaljšano bivanje in jutranje varstvo. Podaljševanje skupnega bivanja v šolskih prostorih seveda pomeni tudi večanje možnosti za širitev okužbe, čemur se želimo izogniti."

Testiranje obvezno ali ne? 

Pečan je za TV Slovenija, da ne pričakuje večjih težav zaradi testiranja. Skladno z navodili, ki so jim bila poslana, se zavodi z bližnjimi zdravstvenimi domovi dogovarjajo za testiranje. Kot je opozoril, "je precej veliko ljudi, ki jih je treba stestirati v kratkem času"

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekaj nejasnosti je bilo glede tega, ali je testiranje zaposlenih obvezno ali ne. V okrožnici, ki jo je ministrstvo za šolstvo poslalo šolam, namreč piše takole: "Obveščamo vas, da bo za zaposlene (strokovni delavci v prvem triletju osnovne šole, administrativni, tehnični delavci ter vodstveni kader) v osnovnih šolah, ki sodijo v zgoraj imenovane regije, v ponedeljek, 25. 1. 2021, potekalo hitro testiranje na okužbo s SARS-CoV-2. Vse zaposlene prosimo, da se hitrega testiranja udeležite, kar bo pripomoglo k varnejšemu in odgovornejšemu vračanju v izobraževanje v šolah. Tokrat bo skladno s priloženim protokolom hitro testiranje organizirano za vse strokovne delavce v prvem triletju, za administrativno, tehnično in vodstveno osebje, ki vstopa v proces skupaj z učenci prvega triletja. Hitro testiranje priporočamo vsem delavcem v šolah, razen tistim, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid-19".

Na dopoldanski tiskovni konferenci je ministrica za šolstvo Simona Kustec dejala, da je testiranje zaposlenih obvezno. "Po navodilu in sklepu ministrstva za zdravje je testiranje za zaposlene, ki bodo fizično opravljali delo v zavodih obvezno," je odgovorila na vprašanje glede tega, ali je testiranje obvezno ali ne. Da je testiranje obvezno, je za TV Slovenija dejal tudi Pečan.

V Sklepu o izvajanja posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost je zapisano takole: "Mikrobiološko preiskavo na virus SARS-CoV-2 (v nadaljnjem besedilu: preiskava) se opravi vsem osebam, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost v vrtcih in osnovnih šolah, v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in v glasbenih šolah, ki v zadnjih treh mesecih pred dnem preiskave niso preboleli nalezljive bolezni covid-19 in ki se na dan preiskave počutijo zdravi in so brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. Preiskava se osebam prvič opravi dan pred vrnitvijo otrok v vzgojno-izobraževalne zavode in se do preklica epidemije ponavlja vsak ponedeljek." Sklep, pod katerega je podpisana državna sekretarka Marija Magajne, je začel veljati včeraj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:38 22.januar 2021.

    Ne vem, kak problem je iti na test, ki lahko da neko informacijo, koliko je moja prisotnost na delovnem mestu varna za okolico. Aja, moderno je, da sem v ospredju JAZ in da me boli k... za druge.

  • tadejca1 21:59 21.januar 2021.

    Končno.

  • krucefiks 16:06 21.januar 2021.

    ne se testirat,testi so totalno nezanesljivi in čez par dni bo eden pozitiven boste ravno tako spet doma ,kaj folk vam ni jasno,krneki upate v tri krasne.Če vam ne dajo delat brez testov ne rabite sploh aktivirat šole,bo ceneje za vse