Slovenija
16549 ogledov

Testiranje za učitelje in vzgojitelje bo obvezno, tako bo z maskami

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Preden se bodo v regijah z ugodno epidemiološko sliko v torek odprla vrata vrtcev in šol, bodo morali zaposleni v šolah na testiranje. Testiranje bo obvezno, je napovedala ministrica Simona Kustec.

Strokovni delavci v prvi triadi, administrativni, tehnični delavci ter vodstveni kader v devetih regijah bo v ponedeljek testiran na okužbo s SARS-CoV-2 s hitrimi testi. "Po navodilu in sklepu ministrstva za zdravje je testiranje za zaposlene, ki bodo fizično opravljali delo v zavodih obvezno," je na tiskovni konferenci poudarila ministrica Simona Kustec

Hitro testiranje je obvezno za vse, razen tiste, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid-19 in ki lahko predložijo potrjen test PCR. Šole morajo zdaj vzpostaviti stik z zdravstvenimi domovi, da uredijo podrobnosti glede izvedbe testiranja. Testiranje bo potekalo ločeno od množičnega testiranja.

Učitelje in vzgojitelje naj bi nato do nadaljnjega testirali vsakih sedem dni. Potrebe po izvajanju testiranja na SARS-CoV-2 ugotavlja minister, pristojen za zdravje, na podlagi epidemioloških podatkov vsaj enkrat na mesec, je zapisano v okrožnici, ki so jo prejeli v šolah. 

V vrtcih je skupaj zaposlenih približno 14.000 oseb, v prvem triletju v osnovnih šolah pa približno 16.000 oseb. Po podatkih ministrstva za zdravje s 6. januarja letos je v osnovnih šolah 7 % oseb, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost, že prebolelo covid-19. V vrtcih je delež takih 11,6 %.

Pred sredo ne bo novih odločitev

Med tremi regijami, kjer šole ostajajo zaprte, dobro kaže predvsem pomurski, ki je bila včeraj le za odstotek pod zastavljenim kriterijem. A tudi če v prihodnjih dneh v regiji izpolnijo pogoje za vstop rdečo fazo, se šole tam v torek ne bodo še odprle. O tem, kdaj se bodo šole odpirale v goriški, posavski in pomurski regiji, bo vlada odločala naslednji teden. 

Na daljavo še vedno poteka tudi pouk od 4. do 9. razreda, v srednjih in višjih šolah, glasbenih šolah in na akultetah. Na fakultetah bo od naslednjega tedna dalje dovoljeno le izvajanje nujnih laboratorijskih vaj. 

Za tiste oddelke, kjer pouk še naprej poteka na daljavo, še naprej velja, da se zanje oblikuje prilagojen urnik. Prav tako se oblike in metode dela prilagodi tistim učenkam in učencem 1., 2. in 3. razreda, ki zaradi zdravstvenih omejitev, ne smejo obiskovati pouka v šolskih prostorih. 

Brez kakršnegakoli mešanja skupin

Pouk v prvi triadi bo potekal po modelu C, iz katerega izhaja, da pouk poteka v homogenih skupinah, ki se med seboj ne mešajo. Učenci so tudi med odmori v matičnih učilnicah, kjer, če je to mogoče, tudi malicajo. 

Prav tako do mešanja učencev različnih skupin ne sme prihajati v jutranjem varstvu in podaljšanjem bivanju. To bo predstavljalo velik kadrovski izziv za ravnatelje, saj so se do zdaj te skupine običajno vsaj v določenem delu združevale. 

Ne izvajajo se ekskurzije, plavalni tečaji ter interesne dejavnosti, ki jih izvajajo zunanji izvajalci. Dnevi dejavnosti potekajo le v prostorih šole. Vsi zaposleni ves čas v šoli in vrtcih nosijo maske, učenke in učenci pa jih morajo nositi, ko so izven matične učilnice. 

Neobvezni izbirni predmeti se v vseh razredih, razen v 1. razredu, izvajajo na daljavo.

Izvajajo se le tiste interesne dejavnosti, ki se lahko izvajajo v okviru iste skupine. Individualna in skupinska učna pomoč ter dodatna strokovna pomoč, ki jo lahko nudijo tudi mobilne učiteljice in učitelji se za učence od 1. do vključno 3. razreda izvaja v šoli ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje šolam priporoča, da uvedeje redne, vsakodnevne t. i. "minute za zdravje", kjer se učence, starosti primerno, izobražuje o pravilnem izvajanju ukrepov.

Odprtje šol pomeni, da morajo šole poskrbeti tudi za organizacijo prevozov učencev v šolo in iz šole. Na ministrstvu zato šolam predlagajo, "da se nemudoma povežete z lokalno skupnostjo in jim sporočite vse potrebne podatke za izvajanje šolskih prevozov v spremenjenih okoliščinah. Predlagamo, da za varen prihod in odhod iz šole v čim večji meri poskrbijo tudi starši. Šolski prevozi naj se izvajajo na način, ko so potniki v kombiju/avtobusu na sedežih v cikcak razporeditvi in ob stalni uporabi mask ter razkuževanju rok".

Ministrica pravi, da so protokoli znani

Kako bodo delo organizirali, je "prva odgovornost ravnateljev", je poudarila ministrica. "Ne gre za novost, ker smo takšno organizacijo že izvedli v času spomladanske vrnitve v šole." Tako bodo ravnatelji in ravnateljice tisti, ki bodo odločali o številu učencev in otrok v posameznih skupinah tako v šolah kot vrtcih. "Protokoli so znani," je dejala ministrica.

"V prvi vrsti k izboljševanju epidemiološke slike pripomoremo sami z lastnim odgovornim vedenjem. Veliko je odvisno od vsakega posebej. Skupaj poskrbimo, da bodo otroci lahko ostali v šolah in vrtcih," je dejala ministrica. 

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 2
  • mamax 12:30 21.januar 2021.

    Prekleti fašisti, gestapovci, vsa parlamentarna bagra. Ste sami zločionci proti človeštvu in vsi boste plačali za svinjarije, ki nam jih vsiljujete s svojim podlim terorjem.

  • Decko 11:29 21.januar 2021.

    Hitri testi tko pokazejo poz za vsako malenkost, tko da bo itak vecina pozitivnih. Res so pametnjakovici k grejo odpirat šole in vrtce sredi sezone viroz.