Slovenija
28583 ogledov

Posledice za učitelje, ki se nočejo testirati. Je naslednji korak to?

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Testiranje učiteljev ne bo obvezno, bo pa zavrnitev testa imela posledice.

"Noben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon," je na vprašanje, ali bo testiranje na korona virus za zaposlene v šolstvu, ki bodo v torek, ko se ponovno odpirajo vrtci in pouk za prvo triado, fizično prisotni v šolah in vrtcih, odgovorila Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje.

"Kdor se ne bo testiral, ne bo izvajal pouka"

Medtem, ko so šole prejele okrožnico v kateri testiranje ni najavljeno kot obvezno, je ministrica za izobraževanje Simona Kustec na na novinarski konferenci dejala, da bo testiranje za učitelje obvezno. "Ker gre za možnost prenosa okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, ne more v živo izvajati pouka. To je to, kar je včeraj želela povedati ministrica," je izjavo Kustečeve pojasnila Kerstin Petričeva.

Učitelj, ki bo zavrnil testiranje, bo delal od doma

"Žal bo moral ta učitelj izvajati neke druge naloge od doma, pouka v živo ne bo mogel izvajati, ker, če ni testiran, lahko povzroči, da se okuži cel razred, tega pa si seveda ne želimo. Zato moramo poskrbeti, da naredimo vse, da bodo tisti, ki v šoli delajo v živo, vsaj s približno gotovostjo ne bodo kužni," še razlaga Vesna Kerstin Petrič. Testiranje učiteljev bo potekalo v ponedeljek, nekatere bodo testirali v šolah, druge v zdravstvenih domovih, obvestilo o te pa bodo učitelji in vzgojitelji prejeli od svoje delovne organizacije. 

Zelo možno tudi testiranje učencev

Med učitelji se vse bolj pogosto pojavlja tudi dilema, zakaj ob vstopu v šolo niso testirani tudi učenci. Kerstin Petričeva pojasnjuje: "Testiranje učencev je nekaj, o čemer trenutno razpravlja cela Evropa, kot veste, so v nekaterih državah s testiranjem tudi že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo kakšen je izplen tega testiranja, da se bomo za to odločili tudi v Sloveniji. je pa zelo možno, da bo to naslednji korak," pravi Kerstin Petričeva. 

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so sporočili, da bodo množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) na Gospodarskem razstavišču ob ponedeljkih do preklica epidemije, izvajali le za zaposlene v vzgojno-izobraževalni dejavnosti. ZD Ljubljana bo testiranje s HAGT za splošno populacijo na Gospodarskem razstavišču opravljal od torka do petka, med 11:00 in 15:00 uro, s sprejemom do 13:30.

Velik zalogaj, testirali bodo 30 tisoč ljudi

Skupno bi morali v ponedeljek testirati okoli 30 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, poleg učiteljev in vzgojiteljev, tudi zaposlene v kuhinji in drugih službah. Glede ne protokol, ki sta ga pripravila MZ in MIZŠ, bodo tisti, ki bodo prejeli negativen test, v torek lahko odšli v šole in vrtce, tisti s pozitivnim testom pa bodo morali ostati doma in za nadaljna navodila poklicati svojega osebnega zdravnika. 

Kjer bo število učiteljev preveliko, bodo na razpolago tudi mobilne enote, razlaga Kerstin Petričeva, za koordinacijo pa bodo skrbeli Zdravstveni domovi. 

Sviz: Ni obvezno, je obvezno

"Ni obvezno, je obvezno, ni obvezno, a kdor se ne bo testiral, ne bo učil?!? Jasno je, da po takšnem posredovanju informacij nihče več ne more razumeti, kaj se od njega pričakuje ali zahteva. Kaj zdaj velja? Čigava izjava je verodostojna? Kdo bo odpravil zmedo?" so ogorčeni v Svizu. "Lahko vzgojiteljice in vzgojitelji ter učiteljice in učitelji od predsednika vlade pričakujejo – čeprav je že petek popoldne –, da bo prekinil zmedo in javno ter jasno povedal, kaj velja glede ponedeljkovih testiranj?"

Vlado so pozvali, da se zresni in dogovori med seboj ter v dobro vseh udeleženih pred napovedanim začetkom obnovitve pouka v osnovnih šolah in vrtcih preneha s širjenjem zmede. "SVIZ si želi, da bi se pedagoško delo obnovilo v konstruktivnem in pozitivnem vzdušju, h kateremu pa mora z jasnimi navodili prispevati tudi oziroma zlasti vlada," so zapisali v Svizu. "Želja je, da bi bila testiranja sicer prostovoljna, saj SVIZ verjame, da bi bilo spoštljivo, odkrito in iskreno nagovarjanje ter prepričevanje zaposlenih učinkovitejše od ukazovanja, žuganja, zaničevanja in kaznovanja."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • krucefiks 23:09 22.januar 2021.

    ne se testirat,nikdar in nikoli,ni testa ni korone