Slovenija
19037 ogledov

Učitelji na nogah: "Kustečeva naj napoved obveznega testiranja prekliče!"

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
"Odpira se vprašanje testiranja učencev. Zanje ni predvideno niti prostovoljno, niti obvezno testiranje," pravi glavnik tajnik sindikata šolnikov SVIZ Branimir Štrukelj.

"Ministrica za izobraževanje je glede tega, ali naj bo testiranje glede okužbe s korona virusom za učitelje obvezno ali ne, povzročila zmedo. V okrožnici, ki so jo prejele šole je govora o prostovoljnem testiranju, ministrica Kustečeva pa je na novinarski konferenci dejala, da bo testiranje obvezno. Dve nasprotujoči si sporočili z istega ministrstva torej, zato je nujno takojšnje pojasnilo," pravi glavni tajnik sindikata šolnikov SVIZ Branimir Štrukelj.

"Med učitelji se odpira tudi dilema glede testiranja učencev"

Vlada je včeraj odločila, da se bo s torkom za prvo triado učencev v epidemiološko boljših regijah pouk začel v šolah, dan prej pa bo potekalo testiranje vseh zaposlenih, ko bodo naslednji dan fizično odšli v šole in vrtce. Gre za okoli 30 tisoč zaposlenih. Testiranja naj bi nato potekala periodično, vsak ponedeljek. 

"SVIZ se zavzema za periodična prostovoljna testiranja zaposlenih, saj presoja, da so koristna, ker v zaporednih časovnih intervalih pomembno prispevajo k ugotavljanju in razširjenosti okužb. Hkrati omogočajo med zaposlenimi prepoznati asimptomatsko okužene, kar neposredno prispeva k omejevanju prenašanja okužb. V SVIZ smo prepričani, da je argumentirano spodbujanje ljudi, naj se testirajo, ker le-to koristi vsem, bolj učinkovito od prisile in kaznovanja," so zapisali v sindikatu.


"Če bo šlo v smeri, da bo testiranje obvezno, menim, da to ne bo prava pot, nasprotujemo ukazovanju, nas poziv gre v smeri prostovoljnega testiranja, ki bo imelo bolj pozitivne učinke, kot prisila," pravi Štrukelj. "Tukaj se med učitelji odpira tudi dilema glede testiranja učencev, za katere ni predvideno niti prostovoljno niti obvezno testiranje," dodaja Štrukelj. 

Ankete, ki so jih v šolah opravljali decembra lani so pokazale, da so učiteljski kolektivi testiranju različno naklonjeni, ponekod bi soglašali skoraj vsi, drugje bi šlo na testiranje le 30 odstotkov zaposlenih. 

Ministrica naj napoved obveznega testiranja prekliče

Zakonska možnost za uveljavitev obveznega testiranja obstaja, ta predvideva, da delodajalec učitelju ali drugemu zaposlenemu v vzgojno izobraževalni ustanovi v primeru, če zavrne testiranje, zavrne dostop na delovno mesto. "A kakšen je status zaposlenega, če se ta postopek izpelje, v zakonu ni natančno opredeljeno, prav tako si glede tega niso enotni pravniki," pravi Štrukelj. 
Z zakonsko prisilo testiranja se bodo po prepričanju SVIZ odnosi med zaposlenimi in šolsko oblastjo, ki že zdaj niso najboljši, po nepotrebnem še zaostrili. Sindikat ministrico zato poziva, naj napoved obveznega testiranja prekliče.

Janša preko Twitterja SVIZ obtožuje nagajanja

Na opozorila SVIZ glede zmede okoli hitrega testiranja učiteljev se je znova preko Twitterja odzval predsednik vlade Janez Janša. "Zmedo spet povzroča ravno SVIZ. Pomagajte raje, da bodo šole lahko varno delovale, namesto da nagajate," je zapisal Janša. 
 

Komentarjev 27
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:09 22.januar 2021.

    za kustečovo bi bilo najbolje, da takoj odstopi, oziroma še bolje, da sploh nikoli ne bi kandidirala za funkcijo, ki ji ni kos.

  • Avatar pantani
    pantani 07:26 22.januar 2021.

    Bili ste prvi,ki ste to sranje prenesli iz Italije v Slovenije!!! Samo tiho ste lahko!!!

  • Janez 06:40 22.januar 2021.

    Testiranje in to obvezno ne bi smelo biti problem. Bolj me moti učinkovitost oz zanesljivost testov, ki je pri asimptomatskih cca 50 % pri ostalih pa 80%. Kakšen smisel ima potem testiranje če ima lahko vsaki peti in vsaki drugi ...prikaži veči napačen rezultat??