Slovenija
8570 ogledov

Starši zaradi strahu pred covidom otrok nočejo poslati v šolo

šola koronavirus učenci Profimedia
Pripravljamo pravne podlage za testiranje vseh, ki bodo opravljali delo v šoli, je za Odmeve na TV Slovenija povedal direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

Organizacija testiranj - ali bodo ta potekala v zdravstvenih domovih, mobilnih enotah ali pri koncesionarjih - bo v domeni ravnateljev, pa je pojasnila Polonca Truden Dobrin z NIJZ.

Dobrinova je pritrdila, da bo šlo pri testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za velik logistični zalogaj, saj bodo morali testirati predvidoma 30.000 delavcev, običajno pa opravijo največ 14.000 testov na okužbo z novim koronavirusom na dan. A zagotovila je, da priprave že potekajo.

Direktor Zavoda za šolstvo Logaj pa je na vprašanje o tem, kako bo pouk potekal za tiste otroke, katerih starši bi raje videli, da ostanejo doma, dejal, da jih bodo učitelji sicer podprli, podobno kot takrat, ko otrok zboli, a pouka na daljavo zanje ne bo. "Tega ni možno organizirati, saj bi v tem primeru morali izvajati dvojni pouk," je dejal.

Dobrinova je za še pozvala, naj otroci in učitelji, ki zbolijo, res ostanejo doma. Izpostavila je, da je pri otrokih, ki bodo v šoli, ključno, da so v manjših skupinah oz. mehurčkih. Otrok pred prihodom v šolo ne bodo testirali, je pa to treba opraviti v primeru pojava bolezenskih znakov.

Prihodnji torek se v šolske klopi vračajo učenci prvega triletja. Pouk bo po navedbah ministrice Simone Kustec potekal v homogenih skupinah, ki pa se med seboj med poukom ne bodo smele mešati. Vsi zaposleni v šolah in vrtcih bodo morali ves čas nositi maske, učenci pa izven učilnice oz. mehurčka.

Komentarjev 31
 • simon35 22:54 24.januar 2021.

  Starši se nič ne bojijo, bojijo se šolniki ker bo treba dvigniti riti in oditi na delovno mesto. Ne pa sedeti za računalnikom in pritskati na enter in miško, ter copy and paste gradivo, ki ga imajo v raćunalnikih že 20 let.

 • sandi76 09:48 22.januar 2021.

  Učitelji so s podporo sindikata zrasli preko vseh meja. Nočejo se testirat, razlagajo, kako so obremenjeni itd. Naj se še za njih objavijo plače da vidimo, kakšne so. Tisti pa, ki se noče testirat, ga pošljite domov, brez nadomestil. Kaj ...prikaži več resno ni možno ustavit take, ki hočejo samovoljno prenašat pandemijo naprej ??

 • Avatar Krizar53
  Krizar53 09:14 22.januar 2021.

  Mi je vnuk danes povedal,da odkar se šolajo na daljavo učiteljica za matematiko še ni imela predavanja preko Zooma,ampak jim samo pošilja naloge preko računalnika, otroc naj se pa jebejo , če zastop je prov, če pa ne pa tko ...prikaži več vseen? Men osbno bi ta prfoksa že pospravljala skrete po šoli, prasica lena!