Slovenija
5064 ogledov

Prognoza: Tako daleč smo od zelene faze!

Prodaja časopisov v Ljubljani Profimedia
Trenutno reprodukcijsko število je 0,9, razpolovni čas pa 35 dni.

"Dobro je, da se kazalci še naprej počasi znižujejo," ob objavi včerajšnjih rezultatov pišejo pri Sledilniku. "Manj dobro, da je virus v precejšnjem obsegu še vedno med nami - in se lahko hitro (eksponentno) širi." V zasavski regiji so samo v Hrastniku zabeležili 35 novih primerov okužb, kar lahko pomeni, da je že po nekaj dnevih spet v črni fazi. 

Zaščitne maske na prostem Covid-19 Slovenija Prognoze: Če se zgodi to, sedanji ukrepi ne bodo zadoščali

Kako daleč so vse regije do zelene faze, ko bo spet omogočeno aktivno sledenje stikov in kako dolgo že vztrajamo na zelo visokih vrednostih, je lepo vidno na logaritemskem pogledu Primeri po regijah in zasedenosti bolnišnic, ki je objavljen na spletni strani Sledilnika. 

Pri Inštitutu Jožef Stefan, kjer objavljajo Dnevno napoved širjenja covid-19 v Sloveniji, ocenjujejo, da znaša trenutno reprodukcijsko število R= 0,90, kar pomeni, da epidemija trenutno upada z ocenjenim razpolovnim časom približno 35 dni. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1242.

"Epidemiologi bodo lahko spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan," razlagajo pri IJS. "S tem nam bodo lahko pomagali učinkoviteje in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povrečje 1242 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,90, bi lahko to stanje dosegli konec marca."

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra četrtina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 4 % prebivalstva oz. vsak 25. prebivalec.

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.