Slovenija
21025 ogledov

Janša: "Tukaj ni prostora za nejasnosti!"

Janez Janša Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Nesporazumov glede tega, kaj storiti, če kakšen odmerek ostane, koga cepiti, če naročenega ni na cepljenje, ne sme biti. "Tukaj se je šlo malo v širino ponekod," je dejal premier Janša in pojasnil, da zdravstvena inšpekcija dogajanje na terenu spremlja.

V Slovenijo je ta teden prispelo manj Pfizerjevega cepiva, kot je bilo sprva napovedano. Kot pravi proizvajalec, naj bi šlo le za enkratno manjšo pošiljko. Ta teden bodo tako z odmerki, ki so prispeli, cepili tiste, ki morajo biti cepljeni z drugim odmerkom. Koliko cepiva naj bi prišlo 25. januarja, na NIJZ še ne vedo. Pri Pfizerju in BioNTechu so zagotovili, da se bodo prihodnji teden vrnili na prvotne količine dobav za EU. 

Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, je odobritev šestega odmerka Pfizerjevega cepiva število odmerkov, ki bodo na razpolago, povečalo za 20 odstotkov. V okviru Evropske komisije je bilo odprto še eno večje naročilo, v okviru katerega si je Slovenija zagotovila odstotek, ki ji pripada, konkurira pa za še enkrat toliko. "Doslej se je vedno izkazalo, da se je dalo dobiti več od proporca," je dejal Janša.

Naročena cepiva | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Številke, vezane na prihodnje dobave, so bile pripravljene glede na to, koliko cepiva bomo zanesljivo dobili. "Če bodo te dobave realizirane, bistveno več niti ne bomo potrebovali," je dejal.  Do motenj pri dobavi Pfizerjevega cepiva je prišlo, ker podjetje širi proizvodnjo v Belgiji. Obljubili so, da bodo izpad nadoknadili in da bodo februarja že naročene dobave povečane.

"Najpomembnejši je drugi kvartal. Ob realizaciji lahko računamo, da dosežemo 70 % precepljenost do začetka poletja in zajezimo epidemijo v okviru naših meja," je dejal predsednik vlade in dodal, da je v drugem kvartalu "bistvena teža dobave na cepivu, ki ga že uporabljamo in je že odobreno". Tudi Evropska komisija si je za enega od ciljev zadala, da do poletja precepimo najmanj 70 odstotkov celotnega prebivalstva. Prvi cilj ostaja, da do marca v celoti Evropi cepimo vse zdravstvene delavce, vse, ki se neposredno ukvarjajo s covidom-19, in starejše od 80 let. 

Naročena cepiva brez odobritve | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Evropska agencija za zdravila naj bi 29. januarja odločala o odobritvi cepiva Astra Zeneca, ki je bolj enostavno za uporabo in za proizvodnjo. Naročenih in odobrenih s strani Evropske komisije je skoraj 1,4 milijona odmerkov.

V Slovenijo je prejšnji teden prispela tudi manjša pošiljka cepiva Moderne. Zaradi veliko neznank glede dobave omenjenega cepiva, so s polovico od 1200 odmerkov cepili 600 ljudi, preostalih 600 odmerkov pa bodo namenili drugemu odmerku. V naslednji pošiljki naj bi bilo 2000 odmerkov, v Slovenijo pa naj bi prišli v ponedeljek.

cepljenje | Avtor: Epa Epa

"Tukaj ni prostora za nejasnosti"

Premier je dejal, da nesporazumov glede tega, kaj storiti, če kakšen odmerek ostane, koga cepiti, če naročenega ni na cepljenje, ne sme biti. "Tukaj se je šlo malo v širino ponekod," je dejal in pojasnil, da zdravstvena inšpekcija dogajanje na terenu spremlja. Dosledno je treba upoštevati vrstni red v nacionalni strategiji cepljenja s 3. decembra 2020, ki temelji na evropski strategiji. 

Janša je poudaril, da morajo biti najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi in imajo največje tveganje za hud potek bolezni. Vsak cepitelj mora imeti v naprej seznam pacientov v isti kategoriji in v primeru, da se naročeni cepljenja ne udeleži, gre naprej po prioritetni listi. "Tukaj ni prostora za nobene nejasnosti in kakšne drugačne razlage, še posebej v tem času, ko je interesa več, kot je cepiva na razpolago".

Evidenco cepljenj je treba voditi dosledno in cepljenja sproti vnašati v program. "Natančnost evidence je pomembna zato, ker gre za dvojno cepljenje in moraš vedeti, kdo je bil prvič cepljen s katerim cepivom, ker mora biti drugič cepljen s cepivom istega proizvajalca."

Janša je odgovoril tudi na vprašanja novinarjev, ali so že znane ugotovitve inšpekcije, če se je res cepilo mimo vrste oziroma da se doze cepiva niso uporabljale tako, kot bi se morale"Nimam podatkov o tem, kaj bo v jutrišnjem poročilu, bilo je v medijih marsikaj, zato je prav, da inšpekcija preveri, kaj je res. V začetku meseca so bili indici, da je zmeda, zato sem prosil inšpekcijo, naj preverijo, za kaj gre."

Cepljenje bo koordiniral Kacin

Kot je znano, je vlada za nacionalnega koordinatorja za logistiko cepljenja imenovala nekdanjega uradnega govorca vlade, Jelka Kacina. Janša je dejal, da bo nacionalna koordinacija logistike še posebej pomembna v času, ko bomo začeli prejemati večje količine cepiva. "Za to obdobje se izdeluje poseben načrt, po katerem bo cepljenje potekalo množično, na podlagi prednostnih skupin najprej, potem pa po vrstnem redu prijav iz elektronske aplikacije," je pojasnil. 

V interesu je, da se vse odmerke čim prej porabi. Vsak, ki bo prej cepljenje, bo prej zaščiten. "Ko vse to seštejemo, je logistika v tem času pomembna. Z dobro organizacijo lahko skrajšamo čas epidemije do enega meseca. Če izračunate, koliko to stane državo, pridete do stotin milijonov. Tudi z vidika nacionalne ekonomije je dobro, da čim prej dobimo cepivo," je še dodal. 

Evropski voditelji bodo začeli konkretne razprave o usklajenem potnem listu za cepljene osebe, s katerim bo mogoče v prihodnje prehajati mejo. Gre za rešitev, ki bo po Janševih besedaj možna šele, ko bo cepivo na razpolago za vse. Ob tem je spomnil, da cepilna knjižnica ni nekaj novega, ko gre za pot v tujino. V primeru koronavirusa je treba ponuditi alternativo cepljenju, ki jo lahko predstavlja testiranje. Zanesljivost testov se mesečno izboljšuje. Prepričan je, da bo na neki točki ta kombinacija za mnoge države v času poletne sezone pogoj za vstop. "Kar se mene tiče, je to bistveno bolje, kot da smo zaprti," je menil Janša. 

Viške cepiva bomo dali državam, ki niso članice EU

Evropska unija je v skupni dobavi naročila 2,5 milijarde cepiv, torej več, kot ga potrebujemo, je povedal premier. Napovedal je, da bomo cepivo po tem, ko bomo pocepili vse prebivalce EU, solidarnostno odstopili državam, ki niso članice EU.

Janez Janša Nezaupnica Slovenija Odziv iz koalicije: Kaviar levica in puške v koruzi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • duc1 09:53 20.januar 2021.

    Cepljenje res ni nujno,ko pa zboliš ne hodi k zdravniku jokat ampak bodi hraber naprej in se zdravi sam doma.

  • Avatar jate
    jate 08:44 20.januar 2021.

    noben po nobenem zakonu o svoji lastni svobodi,te ne more in ne sme prisilit,da se cepiš,če si tega ne želiš...torej kdor se boji in se čuti ogroženega naj se cepi in druge naj pustijo pri miru...

  • Janez 07:12 20.januar 2021.

    Janši in Kralj Ciglarju in takšni vladi ne zaupam. Lažejo............