Slovenija
10459 ogledov

Odziv iz koalicije: Kaviar levica in puške v koruzi

Janez Janša Anže Petkovšek
V koaliciji so se ostro odzvali na današnjo potezo Karla Erjavca.

V koaliciji so se ostro odzvali na umik soglasja Karla Erjavca od kandidature za mandatarja. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec v tem vidi le iskanje alibija za izogib fiasku ob glasovanju. Premier Janez Janša pa je že v ponedeljek ocenil, da se "slovenska kaviar levica ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, nikjer".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je namreč danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade do vzpostavitve pogojev za normalno delo vseh poslancev. To možnost je zaradi okužb z novim koronavirusom med poslanci in zaradi samoizolacije nekaterih poslancev napovedal že v ponedeljek.

Karel Erjavec Slovenija Komedija v parlamentu: Erjavec si je začasno premislil Poslanci SDS Slovenija "Mi se 42 glasov poslancev ne bojimo" Karel Erjavec Slovenija Erjavec bo poiskal najbolj elegantno rešitev

Seje DZ, na kateri bi odločali o konstruktivni nezaupnici in ki je bila napovedana za sredo, tako ne bo. Postopek predloga nezaupnice Janševi vladi, ki ga je v petek vložilo 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in DeSUS, je končan. Nov predlog nezaupnice bo vložen, ko bo omogočeno tajno glasovanje zunaj državnega zbora, je sporočil predsednik LMŠ Marjan Šarec. 

 

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič od strank do četrtka pričakuje predloge glede možnosti spreminjanja poslovnika s katerim bi omogočili glasovanje na daljavo. Sam predlaga možnost mobilne volilne komisije ali pa prihod posameznega poslanca na glasovanje vsaj v bližino državnega zbora. Zorčič možnost uvedbe tajnega glasovanja na daljavo podpira, saj   glasovanje o konstruktivni nezaupnici ne bo edino tovrstno glasovanje. 

Odzivi iz vladne koalicije so ostri

"Glede na to, da tri mesece niso znali prešteti glasov, to za nas ni nobeno presenečenje. Tudi glede na to, da se tako zahtevno materijo vlaga z 42 podpisi, kar vemo, da je že vnaprej obsojeno na propad, je to samo iskanje nekega alibija, zato da se izognejo fiasku na glasovanju," je v izjavi novinarjem v DZ ocenil vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Upajo, da se "ta burleska" ne bo nadaljevala.

Koalicija ustavnega loka Koronavirus Slovenija Zaradi okužbe ogroženo glasovanje o nezaupnici Janez Janša Matej Tonin Zdravko Počivalšek Slovenija "Grozijo ne le poslancem, temveč tudi njihovim družinam"

Premier Janša pa je strankam LMŠ, SD in Levica, ki jih je poimenoval kaviar levica znova očital, da je njihov cilj zgolj nagajanje in širjenje koronavirusa po načelu "kolikor več okužb in mrtvih, toliko bolje za KUL". "Če bi rušenje vlade že uspelo, pa kaos in volitve," je na Twitterju danes navedel Janša. Že v ponedeljek zvečer, ko je Erjavec sporočil, da razmišlja o umiku soglasja, pa je Janša ocenil, da se "slovenska kaviar levica ni sposobna spopasti v nobeni pošteni politični bitki, nikjer".

"V sodstvu zadeve namerno zastarajo, v parlamentu nezaupnice napovedujejo, odpovedujejo, umikajo ... Vmes pa v njim podrejenih osrednjih medijih širijo virus nestrpnosti, izključevalnosti in delitev," je dodal predsednik vlade.

Poslanci DeSUS Politična analiza Slovenija "30 let spremljam politiko, a česa takega ne pomnim" Janez Janša Slovenija Janša se je na nezaupnico odzval v svojem slogu

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je bil dopoldne na Twitterju oster do opozicije in nekdanjih koalicijskih partnerjev. "Nam očitajo legitimnost zaradi anket, kandidirajo pa nekoga, ki še v DZ ni bil izvoljen. Resna opozicija bi za mandatarja kandidirala vodjo svoje največje stranke. Mogoče se Marjan Šarec opogumi in v koruzi poišče odvrženo puško. Sicer ga ne bi podprl, a bi ga precej bolj cenil," je navedel Počivalšek.

Njegov tvit je delil tudi predsednik NSi Matej Tonin.

"Kar se danes dogaja, je zgolj nadaljevanje tragikomedije. Interes strank KUL ni, da se postavi nova vlada, mogoče prej, da se ta vlada zruši in se gre v kaosu na volitve," je Janša dejal na popoldanski tiskovni konferenci, namenjeni cepljenju in predstavitvi PKP8. Kot je dodal, bi tudi sami to lahko storili spomladi, a naj bi ocenili, da bi bilo to za Slovenijo slabo. "Tisti, ki vlado rušijo, tega namena nimajo. Če bi ga imeli, ne bi metali puške v koruzo. Odvržene puške v koruzi se množijo, počasi bo tam velika gneča. V času epidemije se uporablja ustavni instrument, ki je predviden, da se čas politične nestabilnosti čim bolj skrajša," je poudaril Janša.

Koalicija ustavnega loka kul Slovenija "Konstruktivno nezaupnico smo že vložili" Karel Erjavec v živo Slovenija Blamaža Erjavca: Načrti se mu podirajo
Komentarjev 35
  • bogdan76 08:00 20.januar 2021.

    Slovensko leglo komunistov naj gre na prakso v Korejo.

  • mcelin5 01:41 20.januar 2021.

    Komedija po Erjavčevo 😒 tistih par napiflanih stavkov o kraji države in en kup dilgovezenja o epidemiji.... Nič o programu nič o strategiji po koncu epidemije. Pa kdo jih se jemlje resno?

  • jakec1575 22:34 19.januar 2021.

    Tvit jajota noriskega in tvit pocivalnika povesta vse o seljackem zarukanem primitivizmu, ki nam vlada ta trenutek. Taka govna pac nimajo mentalne kapacitete razmisljati inovacijsko in. Razvojno. Zalostno tonemo v greznico primitivcem z debilnimi kislimi nasmehi.