Slovenija
54098 ogledov

"30 let spremljam politiko, a česa takega ne pomnim"

Koalicija ustavnega loka STA/prntscrn
Politična analitika komentirata vloženo nezaupnico vladi.

"Rekel bi, da gre za sledenje principu 'bolje pozno kot nikoli', bolj kot upanje, da bo uspela," je o današnji vložitvi konstruktivne nezaupnice v oddaji Odmevi na RTV SLO dejal politični analitik Rok Čakš. "Gre za sproščanje pritiska, ki prihaja od zunaj na stranke KUL, da naredijo vse, da uspejo zrušiti vlado. Zdaj bodo dokazale, da so naredile vse, kar je v njihovi moči in si oprale roko nad poskusom, ki traja več kot tri mesece."

"Večina poslancev se boji predčasnih volitev"

Dodal je, da je DeSUS nedvomno v težki situaciji, po odhodu Aleksandre Pivec, ko je podpora stranki zrasla. "Nismo gledali poskusa, da bi dobili 46 glas, ampak 42, 43 ali 44. To še vedno ni dovolj za konstruktivno nezaupnico. Tudi če bi bila izglasovana, ti glasovi niso zagotovilo, da bi v drugi fazi, ko bi bilo treba podpreti ministre, le ti bili izvoljeni," je poudaril in o morebitnih predčasnih volitvah dejal: "Velika poslanska večina se ta trenutek predčasnih volitev boji."

Koalicija ustavnega loka kul Slovenija "Konstruktivno nezaupnico smo že vložili"

Miha Kovač pa je dejal, da se politična farsa v Sloveniji nadaljuje. "Smo edina država v Evropi, katere predsednik še ni čestital novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku," je povedal. "Bomo edina država, kjer bi mandatar lahko postal nekdo, ki nima podpore poslancev v lastni stranki. Spremljam politiko že 30 let in česa takega ne pomnim. Stvar se razvija v smer, ki je izrazito neproduktivna."

"DeSUS dela samomor"

Glede prihodnosti DeSUS-a napoveduje, da stranka s tako politiko dela samomor. "Pokazalo se je, da ni bil samo problem v vodenju stranke, kot ga je kazala Aleksandra Pivec, ampak očitno tudi v poslanski skupini," je povedal Kovač. "Stranka, ki ne podpira mandatarja koalicije, v katero naj bi vstopila, definitivno ni kul in ne vzbuja upanja. Odprto ostaja vprašanje - dopuščam možnost, da bo nova vlada izvoljena ... a se bojim, da bo vlada, ki je izvoljena z neznanimi glasovi in neznano večino, za katero ne bo jasno, kdo jo podpira, vzbujala enako malo zaupanja kot sedanja vlada."

Branko Simonovič Slovenija To je poslanec, ki je Erjavcu obrnil hrbet

Matej Tonin, Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rešitev vidi bolj kot v novi vladi v novih volitvah, na katere pa bi se morale stranke leve sredine po oceni Kovača bistveno bolje pripraviti, se konsolidirati in priti na volitve "z bistveno boljšim programom."

Janez Janša Slovenija Janša se je na nezaupnico odzval v svojem slogu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • mcelin5 21:58 16.januar 2021.

    Mene je včeraj resno zaskrbelo ko sem slišal izjavo Luke Meseca . da je takšna izjava prišla iz desnih krogov bi tudi newjork Times pisal kakšen genocid se dogaja v Sloveniji

  • Franjo Erman 21:01 16.januar 2021.

    Tu gre predvsem zato, da se ustavijo kraje državnega ptemoženja in da se normalizira življenje. Teh 46 osebkov v vladajoči koaliciji je tudi vse, kar podpira trenutno situacijo, da ne omenjam da so tu samo še zato, ker so izdali svoje volilce

  • Che_rnobyl 18:31 16.januar 2021.

    Tovariši še pomnite zlato pravilo? Če nisi z nami in ne misliš kot mi, torej progresivno levo, si proti nam in nisi demokratičen. Ta desnim je zadnji čas, da se jim vbije v glavo, da živimo v sodobnih naprednih in ...prikaži več demokratičnih časih. V naši demokraciji bodo morali desnosučni paziti, kaj govorijo in pišejo. (prosto po Partljiču) Che