Slovenija
16160 ogledov

"Konstruktivno nezaupnico smo že vložili"

Koalicija ustavnega loka STA/prntscrn
Nabrali so 42 podpisov podpore.

Potencialni mandatar, ki ga predlaga t. i. koalicija ustavnega loka, Karl Erjavec, je v današnji izjavi za javnost po burnih sestankih s poslanci lastne stranke povedal, da so konstruktivno nezaupnico že vložili, čeprav brez podpisa poslanca DeSUS Branka Simonoviča. Kot je zatrdil Erjavec, danes ob branju konstruktivne nezaupnice pripomb ni bilo, tudi v tistem delu, ki se nanaša na spopadanje z epidemijo ne, besedilo naj bi bilo usklajeno tudi z bivšim zdravstvenim ministrom Tomažem Gantarjem. "Očitki iz Simonovičevega pisma, da je to nezaupnica za stranko in ministra za zdravje, nimajo nikakršne osnove. Sem bil neprijetno presenečen, ko je danes povedal, da ne bo dal podpisa," je priznal predsednik stranke DeSUS.

Branko Simonovič Slovenija To je poslanec, ki je Erjavcu obrnil hrbet

Erjavec je prepričan, da lahko kljub temu konstruktivna nezaupnica uspe. "Treba je ustaviti denormalizacijo države in preprečiti kršenje osnovnih temeljnih ustavnih načel," je poudaril in na tem mestu izpostavil predvsem vpletanje v pravosodje, posege v policijo, medije ter v državno tožilstvo.

Dejal je, da je tudi na področju, kjer je bil nekoč kot zunanji minister zelo aktiven, danes položaj Slovenije precej drugačen kot pred 30 leti. Po njegovem opažanju smo se oddaljili od jedrne Evrope, vse bolj pa se zbližujemo z državami, ki imajo težave s spoštovanjem vladavine prava. Zmotil ga je tudi odnos predsednika vlade Janeza Janše do ameriškega predsednika v odhodu Donalda Trumpa. Glede na to, da novoizvoljenemu Joeju Bidnu še ni čestital, po Erjavčevem mnenju Janševa usmeritev ni niti proameriška politika.

Kot glavno težavo Janševe vlade pa je navedel neuspešnost v boju z epidemijo. "Glede tega smo najslabši na svetu, zlasti kar se tiče varovanja starejših, vsak dan je za en avtobus mrtvih. Vlada bi morala odstopiti, glede na to, da ne sprejema učinkovitih ukrepov," je dejal Erjavec.

Zdaj se bodo poslanci v državnem zboru morali odločiti, ali bodo nezaupnico podpisali ali ne. "Mi si želimo, da bo ta država normalna. Politika aktualne države je predvsem v rušenju države. Zato ta vlada nima več zaupanja naših državljank in državljanov. Pričakujem, da bodo to spoznali tudi poslanci," je dejal Erjavec.

Šarec: "Če nezaupnica ne bo izglasovana, bo to zmaga mračnjakov"

"Vse stranke KUL-a smo v zadnjih treh mesecih vložile veliko naporov, da smo se poenotili, da smo prišli do tistega, kar se je govorilo, da ni mogoče, da smo skregani in skupaj vložili nezaupnico," pravi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je spomnil, da je 42 glasov, kolikor je podpisov pod nezaupnico vladi Janeza Janše, imela njegova manjšinska vlada. 
"Glasovanje bo pokazalo, kdo je za obstoječe stanje," pravi Šarec. "Nezaupnica bo zmaga pravne države, ne bo izglasovana pa bo to zmaga mračnjakov, zmaga tistih, ki želijo, da nam teste dobavljajo fantje sumljivega porekla, strategije cepljenja pa pripravljajo politiki, ki se jim je vse sfižilo."

Fajon: Tuje diplomate ob prihajajočem predsedovanju Slovenije EU, skrbi

"Skrbi me, če se bomo čez leto in pol zbudili v državi, katere nas bo strah," pravi predsednica SD Tanja Fajon in spomnila na to, da je v Slovenija med državami, v kateri je zaradi epidemije covida umrlo največ ljudi, da je država zaprta že tri mesece in da se razmere ne izboljšujejo in da je pod vprašajem delovanje pravnih institucij. "Ljudje izgubljajo zaupanje, država pa prihodnost," pravi Fajonova. "Zdaj je odgovornost na poslancih, da pokažejo, koga podpirajo."

Fajonova je spomnila še na predsedovanje Slovenije Evropski uniji ter opozorila na zaskrbljenost tujih diplomatov zaradi odstopanj od spoštovanja vladavine prava. 

Mesec: Čas je za test poslancev: vest ali kariera

"Stanje, kot ga imamo v Sloveniji, je najslabše v zadnjih 30 letih, prišli smo do najnižje točke samostojne Slovenije, to se je zgodilo zaradi politične strategije in delovanja Janeza Janše," pravi Luka Mesec, ki je prepričan tudi, da bo Janša še naprej kopiral ameriškega predsednika Donalda Trumpa. "Država je v hladni vojni, taka prihodnost, če vlada Janeza Janše ostane, grozi tudi nam," pravi Mesec in poudarja, da tudi na desni politični opciji dozoreva prepričanje, da nadaljevanje Janševe politike, vodi v propad države. 
Nezaupnico vidi kot priložnost za test kaj bodo poslanci zaslišali v svojih prsih: vest ali politično kariero.

Bratušek: "Za piko na i pa nam predsednik vlade grozi še s popolnim zaprtjem"

Predsednica SAB Alenka Bratušek je spomnila, da je pod nezaupnico en podpis več, kot je podpisov pod koalicijsko pogodbo sedanje vlade, pod katero je 41 podpisov. Tudi ona je poudarila neslavne rekorde, 3100 mrtvih zaradi epidemije covida, 1500 dnevno na novo okuženih, najdlje v EU zaprte šole, zgodovinsko najvišji javni dolg 36,5 milijarde evrov in dejstvo, da smo edina demokratična država, ki ne priznava izda volitve v ZDA. "Za piko na i pa nam predsednik vlade grozi še s popolnim zaprtjem," pravi Bratuškova.

Bratuškovi je leta 2013 uspelo vreči vlado Janeza Janše, takrat je za nezaupnico glasovalo 55 poslancev. "Tudi takrat je Janez Janša govoril, da je edini pa smo dokazali, da državo znamo rešiti brez trojke."

V primeru padle nezaupnice bi Erjavec čakal na volitve

Če konstruktivna nezaupnica ne bo uspela, je Erjavec prepričan, da se morajo v opoziciji še tesneje povezati, ker je levosredinsko polje tako razdrobljeno. "Glede na vzpostavljeno zaupanje, pa sem prepričan, da če ne bomo prihodnji teden prekinili te črne zgodbe, jo bomo pa na prihodnjih volitvah."

Šarec pa je zaključil nekoliko bolj optimistično: "Erjavec je deloval v dobri veri, da podpise ima. Če se pa komu zdi, da bomo mi kar odnehali, zdaj po treh mesecih, zaradi gospoda Simonoviča, se je pa zmotil."

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 66
  • dusan72 08:38 16.januar 2021.

    JJ je proti tem retardirancem na levi prava mati Tereza. Telim partybreakerjem pa vezati neko "nezaupnico", da če prevrat ne uspe, da vsi za vse večne čase izginejo iz politike.

  • munja 08:15 16.januar 2021.

    Kaj boste končali? Črna zgodba bi se z vašim vladanjem šele začela!!!

  • bogdan76 06:29 16.januar 2021.

    FAJONKA IN MESEC PRAZNO SLAMO MLATITA