Slovenija
32463 ogledov

Blamaža Erjavca: Načrti se mu podirajo

Karel Erjavec Saša Despot
Danes naj bi bil vložen predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem, a se je očitno zapletlo pri zagotovitvi glasov poslancev DeSUSa.

Predsednik DeSUS-a in verjetni kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec se je ob 11. uri sestal s poslanci DeSUS, s katerimi naj bi se dokončno uskladil glede njihovih podpisov pod nezaupnico. To bi morali vložiti ob 13, uri, ko bi se tudi že morala začeti novinarska konferenca. 

Simonovič ne bo dal svojega glasu

Trije poslanci se bodo pod nezaupnico podpisali, je nato povedal vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. "Seveda kot samostojna poslanska skupina, ki nismo v sestavi koalicije KUL," je še dodal. 
Poslanec, ki svojega podpisa ne bo prispeval, je primorski poslanec Branko Simonovič. Ta je v izjavi za javnost sporočil razloge zaradi katerih se, kot pravi, pod nezaupnico ne more podpisati

Predlog nezaupnice so že podprli poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB. Začela so se že ugibanja, ali bo KUL nezaupnico vložil brez podpisa poslanca Simonoviča. 

Nezaupnica v treh točkah

Predlog nezaupnice je sestavljen iz treh točk, v katerih vladi Janeza Janše očitajo, da od prevzema oblasti marca 2020 sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev.
V drugi točki vladi očitajo, da je z nepremišljenimi potezami ogrozila ugled Slovenije v Evropski uniji in zunanjepolitični položaj v mednarodni skupnosti ter v tretji, da se vlada pod vodstvom Janeza Janše ni znala učinkovito spopasti z epidemijo covida-19 in je Slovenijo privedla na vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev. 

Potrebujejo še glasove SMC

Da bi nezaupnica proti vladi Janeza Janše uspela, je potrebna polovica glasov poslancev. Če bo nezaupnica vložena, KUL upa na glasove poslancev SMC, čeprav je svet stranke odločil, da Erjavca za mandatarja nove vlade ne bodo podprli. Je pa bilo med poslanci SMC v zadnjih tednih precej nezadovoljstva zaradi vladne ustavitve financiranja Slovenke tiskovne agencije.

Poslanci SMC nezaupnica Slovenija Janja Sluga: "Ne želim komentirati izjav predsednika vlade"

Janša: "Zaupam kakor kateremu"

"Zaupam tistim, ki so v vladi. Tistim, ki so v državnem zboru, pa kakor kateremu," je pred dnevi v intervjuju za Radio Ognjišče na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, odgovoril predsednik vlade Janša in s tem dal vedeti, da dopušča možnost za izglasovanje nezaupnice njegovi vladi.

Perič: Smo tarča hudih pritiskov

Poslanec SMC Gregor Perič pa je v sinočnji Tarči na TV Slovenija dejal, da so poslanci SMC tarča hudih pritiskov. "Prihajajo razna vabila k določenim stikom, tudi od ljudi, ki jih ne umeščaš ne znotraj političnega prostora, da bi kamor koli sodili oz. bili vključeni vanj, še manj pa, da bi bili strankarsko opredeljeni. In potem posredujejo neko sporočilo, razumeš, da je zadaj neko sporočilo, kaj bi bilo dobro, da se naredi, včasih pa je dodan še kakšen obet, kakšne politične funkcije," je opisal Perič. 

Glasove naj bi nadzirali

Glasovanje o nezaupnici bo državni zbor najverjetneje izvedel v sredo. Glasovanje bo tajno, v zadnjih dneh pa krožijo informacije, da bodo tako poslanci koalicije kot opozicije morali dokazovati, kako so glasovali. 

Če nezaupnica ne bo izglasovana, bo Erjavec razmislil, ali bo ostal v politiki, je še pojasnil v Tarči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • sandi76 10:04 09.februar 2021.

    Erjavec lepo skrbi za pogreb Desusa. Na naslednjih volitvah ne pride v parlament.

  • mina6 20:43 15.januar 2021.

    Fajonka grozi, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči. SO PONOSNI IN KOMPETENTNI NASLEDNIKI KLAVCEV !!! FAJONKA GROZI S KLANJEM!!

  • miha60 20:13 15.januar 2021.

    Erjavec nikoli ni imel svojega načrta, on je marioneta za cvenke!