Slovenija
8819 ogledov

Janša dopušča možnost, da vlada pade, koalicijskim partnerjem zaupa "kakor kateremu"

Janez Janša Epa
Koalicija KUL bo jutri v parlamentarno proceduro vložila konstruktivno nezaupnico, glasovanje v državnem zboru bo v sredo ali četrtek.

"Zaupam tistim, ki so v vladi. Tistim, ki so v državnem zboru, pa kakor kateremu," je pred dnevi v intervjuju za Radio Ognjišče na vprašanje, ali zaupa koalicijskim partnerjem, odgovoril predsednik vlade Janez Janša in s tem dal vedeti, da dopušča možnost za izglasovanje nezaupnice njegovi vladi.

Janša: Nezaupnica bi pomenila predčasne volitve

Janša ocenjuje, da v primeru izglasovanja nezaupnice koalicija KUL, v kateri so stranke, zaradi katerih je vlada že enkrat razpadla, ne bi uspela sestaviti nove vlade, pač pa bi padec vlade pomenil predčasne volitve. "To (nezaupnica) jim lahko uspe, da pa bi sestavili vlado, ki bi bila učinkovita, iz istih sestavin, zaradi katerih je enkrat že razpadla, to pa mislim, da niti največji optimisti na levi strani političnega prostora ne verjamejo," je dejal Janša. 

Erjavec še enkrat s poslanci DeSUS

Koalicija ustavnega loka, ki jo sestavljajo štiri opozicijske parlamentarne stranke SD, Levica, LMŠ in SAB, bo konstruktivno nezaupnico v parlamentarno proceduro vložila danes, še pred tem pa se bo njihov mandatarski kandidat Karl Erjavec še enkrat sestal s poslanci DeSUS.

Poslanci opozicijskih strank že deponirali svoje podpise, poslanci DeSUS pa kljub torkovem maratonskem sestanku z Erjavcem, še vedno ne. Poslanec Branko Simonovič je dejal, da se bo odločil, ko bo dobil in prebral celotno besedilo konstruktivne nezaupnice. 

Glasovanje je tajno

"Ne vidim nobene težave. Če ga bo kakšna dikcija zmotila, jo bomo spremenili," pravi Erjavec, ki je, kot zagotavlja, prepričan, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili s 43 glasovi. Za izglasovanje nezaupnice je potrebna večina glasov prisotnih poslancev. Glasovanje, ki je tajno, naj bi bilo v sredo ali četrtek, torej je še pet ali šest dni časa za prepričevanje poslancev SMC. 

Premier Janša meni, da se bo pristop "lomljenja rok" ter groženj in izsiljevanj, s katerimi naj bi v podpis pod nezaupnico prepričali poslance DeSUSa, nadaljeval tudi pri poslancih SMC ter koalicijo KUL obtožuje, da do glasov za padec vlade skuša priti s protipravnimi in kriminalnimi pritiski.

Med poslanci SMC je bilo te dni sicer kar nekaj nezadovoljstva z vlado Janeza Janše, predvsem v povezavo z blokado financiranja Slovenske tiskovne agencije. Tako vodja poslanske skupine Janja Sluga kot predsednik državnega zbora Igor Zorčič sta menila, da je tak pritisk na javni medijski servis nedopusten.

Stranke že o kadrovskem razrezu

Čeprav vsebina nezaupnice ni znana niti koalicijskim partnerjem KUL-a pa je že govora o kadrovskem razrezu morebitne vlade pod vodstvom Karla Erjavca. Stranka DESUS naj bi tako poleg premierskega dobila še eno ministrsko mesto, najverjetneje ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, za katerega se je potegovala že večkrat. Za ta resor se sicer zanimata tudi LMŠ in SD. 

Vlado naj bi sicer sestavljali predsedniki vseh strank koalicije, tudi Levice. Koordinator Levice Luka Mesec naj bi tako zasedel mesto kulturnega ministra, predsednica SD Tanja Fajon bi prevzela ministrstvo za zunanje zadeve, predsednik LMŠ Marjan Šarec bi zasedel obrambno ali notranje ministrstvo, predsednica SAB Alenka Bratušek pa bi bila spet ministrica za infrastrukturo.  

Komentarjev 37
  • 5da6d14598e7198f12e184f0cbb89755f221b19a 07:57 15.januar 2021.

    Preseneča odziv predstavnika institucije [ https://i.ibb.co/KsRFHGM/pahor.jpg ], ki s svojim delovanjem legitimira stanje psihološkega terorja v Sloveniji.

  • LetherHossen 07:32 15.januar 2021.

    V osnovi ga razumem, Erjavec si zagotovil nekaj glasov tudi v sami SDS ...

  • ginko 00:53 15.januar 2021.

    Kakršen narod taka država. Ta je zaradi naroda ukradena. Naroda da, 800.000 (cca 50%) nevolivcev - nedržavljanov, ki jih država ne briga. Imajo pa najbolj vrteč jezik, kaj je vse v državi narobe - ja ti isti nedržavljani-nevolivci. Pa pa ...prikaži večpa naj jim vlada korl in mafija KUL. Nedržavljanom pa osatane trava, pa brez pripomb prosim na bodoče mafijce, ki bodo pokopavali državo naprej in vodioli te nedržavljane za nos.