Slovenija
27936 ogledov

Janja Sluga: "Ne želim komentirati izjav predsednika vlade"

Poslanci SMC Državni zbor/Sušnik Matija
Je možno, da vlada res pade? Vodja poslanske skupine SMC napoveduje, da se glasovanju zagotovo ne bo odrekla.

T. i. Koalicija ustavnega loka, del katere so stranke Levica, SD, LMŠ, SAB in delno DeSUS, bo jutri v parlamentarno proceduro vložila konstruktivno nezaupnico, glasovanje v državnem zboru pa bo v sredo ali četrtek.

Je kljub temu, da imajo trenutno le 39 podpisov, možno, da njihov manever uspe? Predsednik vlade Janez Janša vsem koalicijskem poslancem ne zaupa, da bodo glasovali proti konstruktivni nezaupnici. Med imeni, ki bi se lahko obrnili proti vladi, se pojavljajo predvsem trije poslanci SMC: Branislav Rajić, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in vodja poslanske skupine Janja Sluga. Slednjo je zadnjič Janša celo javno okrcal na Twitterju, ko je vztrajala, da mora vlada izplačati vse dolgove do STA in nadaljevati z njenim financiranjem.

Glasovanje o nezaupnici bo tajno. Poslanci nekaterih strank, recimo Jelinčičeve SNS, so napovedali, da glasovnic sploh ne bodo prevzeli in zatorej ne bodo ugibanj o glasovanju sploh dopustili.

Štirje poslanci DeSUS naj bi glasovali za konstruktivno nezaupnico, trdi predsednik stranke in potencialni mandatar Karl Erjavec. A sami niso tako prepričljivi, poslanec Branko Simonovič je denimo za TV Slovenija zatrdil, da bo dokument najprej temeljito prebral, šele potem bo premislil, ali ga bo podpisal. Poslanec Robert Polnar pa že od povratka starega predsednika stranke odkrito nasprotuje usmeritvi DeSUS. Namen Erjavca po mandatarstvu je ocenil za "norost", sam pa da bo do konca podpiral aktualno vlado.

Sluga: Svojega glasu nisem obljubila nikomur

"Mnogokrat so vse oči uprte v SMC, že večkrat smo bili jeziček na tehtnici, nosili odgovornost in sprejeli dobre odločitve. A tudi ko smo se postavili na stran osebne svobode, svobode medijev, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, vsakič znova so naše odločitve ostale prezrte. Sploh ne dvomim, da bo tako tudi tokrat," je v oddaji 24 UR zvečer dogajanje komentirala Janja Sluga. Kot je zatrdila, bodo sklep sveta stranke spoštovali in glasovali proti nezaupnici. 

Pojavila so se tudi namigovanja, da naj bi jo Erjavec obiskal, a je Sluga odvrnila, da jo je ta novica močno presenetila. "Gre še za eno v nizu napačnih informacij," je dejala in poudarila, da so to pričakovanja tistih, ki želijo, da vlada pade in tistih, ki si želijo, da vlada ostane. "Na obeh straneh so ta pričakovanja enako intenzivna in jasna, sredstva za dosego cilja pa so enaka. Svojega glasu nisem obljubila nikomur. Ko na neprimeren način napadata obe strani, je najboljše, da se ne z eno ne z drugo stranjo ne pogovarjaš."

Vseeno pa je na podvprašanje, ali se je torej sestala z Erjavcem, ali ne, odgovorila precej dvoumno: "Težko komentiram, kaj pravi Erjavec, če ima on take namene, je treba vprašati njega. Sem vedno odprta za pogovore z vsakim, a to ne pomeni, da bom komurkoli kaj obljubljala."

Izjav predsednika vlade ni želela komentirati, je pa zatrdila, da bo svojo glasovnico o nezaupnici dvignila "in v skladu z ustavno pravico tudi glasovala".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • bogdan76 13:13 15.januar 2021.

    Situacijo bomo rešili volilci na prihodnjih volitvah rdeče zalege je vendar enkrat konec sedaj je dovolj komunistične ideologije in kraje naroda in brezveznega nakladanja jugoslovence .

  • wolf.ata 09:29 15.januar 2021.

    narediti vse,da vse leve stranke na svetu skupaj z Sorosem na čelu odpeljejo v Širijo,Afriko...,vzeti ves denar nevladnikom....

  • 5da6d14598e7198f12e184f0cbb89755f221b19a 08:30 15.januar 2021.

    [ Janja Sluga: "Ne želim komentirati izjav predsednika vlade" ] V demokratični, svobodni in neodvisni Sloveniji bi človek pričakoval pokončne in iskrene izvoljene predstavnike oblasti, ki odkrito brez strahu komentirajo dejanja, ne pa potuhnjence brez hrbtenice, ki iz distance legitimirajo ...prikaži več stanje, ki se dogaja v Sloveniji, kot https://i.ibb.co/KsRFHGM/pahor.jpg