Slovenija
7103 ogledov

Erjavec bo poiskal najbolj elegantno rešitev

Karel Erjavec Saša Despot
Karl Erjavec še tehta o soglasju h konstruktivni nezaupnici. Razlog za to so okužbe s covidom-19 med poslanci.

Prvak DeSUS Karl Erjavec se bo posvetoval s pravniki glede začasnega umika soglasja h kandidaturi za predsednika vlade. Obrnil se bo na pravne strokovnajke, da mu povedo, katera rešitev bi bila najbolj elegantna, je povedal. Pogovoril se bo tudi s predsedniki strank Koalicijskega ustavnega loka in se dokončno odločil. Ob tem pa opozarja, da morebiten umik soglasja h kandidaturi ne bi pomenil, da ne bo razprave o nezaupnici, pač pa, da jo bodo izvedli v trenutku, ko bo omogočeno, da bodo lahko vsi poslanci razpravljali in odločali v prostorih DZ.

Zaradi okužbe s covidom-19 se namreč nekateri poslanci ne bodo mogli udeležiti izredne seje državnega zbora. To bi pomenilo ovirano glasovanje, saj poslovnik DZ ne omogoča tajnega glasovanja na daljavo, je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal Erjavec. Točnega števila Erjavec ne pozna, so pa med njimi tudi nekateri vodje poslanskih skupin. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v samoizolaciji, ker je bil v stiku z vodjem poslancev SD Matjažem Hanom, ki je okužen z novim koronavirusom.

O sklicu izredne seje DZ, ki je za zdaj predvidena za sredo, bo v torek odločal kolegij predsednika DZ. "Naj predsednik DZ nakaže, v katero smer bo šla rešitev in potem bo tudi zame lažje. Ne morem pa pristati na to, da bi kolegij predsednika DZ sprejel odločitev, da se v tem tednu izvede seja DZ, ko pa vemo, da nekateri ključni poslanci ne bodo mogli sodelovati, in ko vemo, da bo 46 glasov zelo težko doseči," je dejal Erjavec.

Spomnil je, da je pod predlogom nezaupnice 42 poslanskih podpisov, z vsakim poslancem, ki ni prisoten, pa se zmanjšuje možnost za uspeh. To bi bilo po njegovem mnenju "nepošteno, nepravično in diskriminatorno do tistih poslancev, ki so zboleli, ki na seji ne morejo sodelovati in uresničiti svoje ustavne pravice".

Poslovnik DZ in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici DZ volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. 42 poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in trije iz DeSUS so predlog nezaupnice vložili v petek, kar pomeni, da je skrajni rok za izpeljavo seje ta petek. DZ sicer lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni.

Okužen na seji Knovsa

Skupina 42 poslancev je v petek vložila predlog konstruktivne nezaupnice s kandidatom za novega predsednika vlade Erjavcem. Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev.

V soboto pa se je izvedelo, da je direktor Sove Janez Stušek, ki se je v petek udeležil seje Knovsa, na kateri je bil skupaj z devetimi poslanci, okužen z novim koronavirusom. Med tistimi, ki so imeli tvegan stik, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice.

Erjavec je bil oster do Stuška in se je vprašal, kako je mogoče, da oseba, ki vodi "tako specialno službo, ravna tako neodgovorno, da se je okužil in pride celo v DZ".

Zorčič ocenjuje, da lahko izvedejo glasovanje

Poslovnik DZ in ustava sicer določata, da mora po vloženi nezaupnici državni zbor volitve novega predsednika vlade izpeljati v sedmih dneh. Torej je zadnji skrajni rok za izpeljavo seje ta petek, je pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič. Zorčič verjame, da bo datum seje ostal sreda. Po njegovi oceni namreč prestavitev seje, na primer na petek, ne rešuje težave poslancev, za katere bi se na testiranju morebiti izkazalo, da so okuženi z novim koronavirusom.

DZ lahko z večino vseh poslancev odloči tudi drugače in rok glasovanja raztegne na 30 dni, a Zorčič dvomi, da se bo to dejansko zgodilo, ker se tudi čez 30 dni lahko zgodi kakšna potencialna okužba ali tvegan stik. Poslovnik državnega zbora pa ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je še pojasnil Zorčič.

Če bo prišlo do umika soglasja h kandidaturi, pa bo ta postopek po besedah Zorčiča končan. Morebitni nov predlog za konstruktivno nezaupnico bodo morali ponovno vložiti, vključno s podpisi poslancev, je za STA pojasnil Zorčič.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 23
  • dusan11 19:27 23.januar 2021.

    Khorlek vstreli se

  • serkookaf 05:07 19.januar 2021.

    www︎.︎Duterte︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • marsal22 21:52 18.januar 2021.

    če si uradno na bolniški , nimaš kaj riniti v službo !