Slovenija
2201 ogledov

Okužbe med poslanci. Zorčič: Glasovanje o nezaupnici vseeno bo

Igor Zorčič Saša Despot
Pri poslancu SD potrdili okužbo s koronavirusom, pozitivni bi lahko bili še štirje poslanci koalicije KUL. Kako bo to vplivalo na glasovanje o nezaupnici?

Iz poslanske skupine Socialnih demokratov so sporočili, da je bila pri poslancu Matjažu Hanu pri hitrem antigenske testu potrjena okužba s covid-19. Kot je znano, se bo jutri sestal Kolegij predsednika državnega zbora, ki bo odločal o tem, kdaj naj se izvede glasovanje o nezaupnici vladi Janeza Janše, ki so jo z 42 glasovi v petek vložili člani koalicije KUL. Rok za glasovanje o nezaupnici je sedem dni. 

Podpise pod predlog so prispevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB ter trije poslanci DeSUS. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. 

Zorčič: Bolezen ne vpliva na izvedbo seje

"Za okužbo poslanca SD Matjaža Hana sem izvedel neuradno, sam me še ni obvestil, mislim pa, da okužbe poslancev ne bodo vplivale na bo vplivalo na izvedbo predvidene seje državnega zbora. Tudi pred koronavirusom se je dogajalo, da so poslanci zboleli pa to ni vplivalo na izvedbo seje DZ. Poslovnik ne predvideva, da bi zaradi bolezni poslancev sejo prestavili, " pravi predsednik DZ Igor Zorčič. 

Jutri na testiranje še devet poslancev

Poleg Hana bi bil lahko okužen tudi kateri član Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb KNOVS, ki so bili v petek v stiku z direktorjem Sove Janezom Stuškom, pri katerem so kasneje potrdili okužbo s koronavirusom. Vseh devet poslancev bo jutri testiranih s PCR testi, v sredo pa še s hitrimi antigenskimi testi. 

Med tistimi, ki so imeli v petek tvegan stik na seji Knovs, so tudi štirje poslanci predlagateljic konstruktivne nezaupnice. Če bi bili pozitivni vsi štirje, bi na glasovanju o nezaupnici manjkalo pet poslancev iz poslanskih skupin strank podpisnic nezaupnice. Prav tako bi lahko bilo pozitivnih pet poslancev strank, ki vlado Janeza Janše podpirajo. 

Poslovnik ne predvideva glasovanja na daljavo

Predsednik državnega zbora Zorčič pravi, da bolezen katerega od poslancev ni razlog, da bi predvideno sejo DZ prestavili. "Na mizi imamo odločanje o nezaupnici, ki ga je treba glede na poslovnik, izvesti sedem dni po tem, ko je bila nezaupnica vložena," pravi Zorčič. Skrajni rok za izpeljavo seje je torej v petek. "Poslovnik državnega zbora ne določa, da bi zaradi bolezni katerega od poslancev rok glasovanja prestavljali razen v primeru, če bi to zahtevala večina vseh poslancev," razlaga Zorčič.

Zorčič: "Za nezaupnico ne bo niti 42 glasov"

Predlog o preložitvi glasovanja o nezaupnici poslanci lahko podajo kadar koli do začetka seje, vendar Zorčič meni, da je to malo verjetno kot je tudi malo verjetno, da bi za nezaupnico glasovalo 42 poslancev. "Mislim, da nezaupnice ne bo podprlo niti 42 poslancev," pravi Zorčič, ki prihaja iz SMC.
Poslovnik državnega zbora tudi ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo.





 

 

Komentarjev 4
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 15:31 18.januar 2021.

    Nič ne bo, ker so itak vsi isti, važno da so riti varno v parlamentu, in za rajo delajo predstavo. Isti gnoj, levi in desni.

  • miho 15:02 18.januar 2021.

    Nezaupnice ne rabimo.

  • oneh 14:50 18.januar 2021.

    Za širjenje virusa je itak kriva vlada in Janša osebno. Zaradi tega je Janše posegel v ustavno zagotovljeno pravico voliti in biti voljen. Da o pravici do zdravja in življenja sploh ne zgubljamo besed. Ker zaradi Janše ne bodo mogli ...prikaži več glasovati oboleli se naj izglasuje, da kogar ob glasovanju ni v parlamentu je avtomatsko za interpelacijo. Pa ne more nam menda Janša vpeljevati absolutistični model demokracije