Slovenija
5601 ogledov

"Mi se 42 glasov poslancev ne bojimo"

Poslanci SDS Državni zbor/Sušnik Matija
Karl Erjavec bo danes sporočil svojo odločitev glede konstruktivne nezaupnice, potem ko je več poslancev zaradi covida-19 ali v karanteni ali v samoizolaciji.

Po tem, ko je koalicija KUL vložila konstruktivno nezaupnico, je v ponedeljek dogajanje okoli nezaupnice začinil covid-19. Več poslancev je namreč v izolaciji zaradi okužbe s covidom-19 ali ker so v samoizolaciji zaradi stika z okuženo osebo, kar pomeni, da se ne bodo mogli udeležiti tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici, ki naj bi se zgodilo v sredo ali petek.

Zaradi tega se je Karl Erjavec odločil za razmislek o tem, ali konstruktivno nezaupnico začasno umakniti. Odločitev naj bi sprejel po posvetovanju s pravniki in člani koalicije KUL. 

Poslovnik državnega zbora ne omogoča, da bi poslanci tajno glasovanje lahko izpeljali v sklopu seje na daljavo, je v ponedeljek pojasnil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Ob spreminjanju poslovnika, ki po novem omogoča izvajanje seje na daljavo, niso rešili vprašanja tajnega glasovanja na daljavo. Vodja poslanske skupine Janja Sluga je dejala, da so opozarjali na ta problem. "Želela bi si, da bi za vse primere predvideli rešitve," je dejala v oddaji Studio City na TV Slovenija. Da je treba tajno glasovanje omogočiti vsem poslancem, se je strinjala tudi predsednica SAB Alenka Bratušek

Poslanci SMC nezaupnica Slovenija Janja Sluga: "Ne želim komentirati izjav predsednika vlade"

Alenka Jeraj iz stranke SDS ne vidi realne možnosti, da se poslovnik glede tajnega glasovanja spremeni tako hitro, da bi lahko bili izpolnjeni roki glede konstruktivne nezaupnice. Po veljavnem poslovniku je treba namreč sklicati sejo najkasneje v sedmih dneh od vložitve. Maja, ko se je spreminjal poslovnik, da se je omogočilo seje na daljavo, so le stežka prišli do dogovora, je poudarila. Kot je dejala v Odmevih TV Slovenija, je neresno od opozicije, da se zdaj izgovarjajo na epidemijo. Poleg tega ni prvič, da bi bil kdo od poslancev bolan in zaradi tega ne bi sodeloval na glasovanju. 

Jani Möderndorfer (LMŠ) meni, da mora biti demokracija odporna na epidemijo in da se mora glas ljudstva slišati. Od predsednika državnega zbora tako pričakuje, da bo omogočil glasovanje vsem poslancem. Ob tem je opozoril na dejstvo, da je pred poslanci v bližnji prihodnosti še kar nekaj drugih tajnih glasovanj. Če je maja lani predsednik vlade opozarjal na to, da je treba spremeniti poslovnik, Möderndorferja čudi, zakaj sprememba poslovnika zdaj ni več tako pomembna. 

Janez Janša in Zdravko Počivalšek Odziv Slovenija "Iz te moke ne bo kruha, tudi če bo peka dana v peč"

"Teh glasov nimajo"

Alenka Jeraj je poudarila, da o konstruktivni nezaupnici poslušamo že pol leta. "Šarec je pred pol leta dejal, da bodo šli s tem, če bodo imeli 46 glasov. Teh glasov nimajo. Mi se 42 glasov poslancev ne bojimo. Ne bojimo se glasovanja o konstruktivni nezaupnici, ker smo prepričani in vidimo, da teh glasov ni. Sedaj se išče nek eleganten izhod iz cirkusa, ki so si ga samo priredili, in zdaj naj bi jim mi pri tem asistirali," je dejala.  

Prepričana je, da "imamo dovolj glasov, zato da vladamo. Vlada ni manjšinska, tudi glasovi DeSUS kljub nekaterim podpisom niso vsi zagotovo na 'uni strani'. To vemo in o tem se ves čas tudi špekulira. Tako, da je najbolj primerno, da gremo čim prej glasovat in zaključimo to zgodbo, ali bomo še pol leta to eno in isto poslušali?" 

Branko Simonovič Slovenija To je poslanec, ki je Erjavcu obrnil hrbet

Möderndorfer je v Odmevih dejal, da je z voljo mogoče doseči vse. "V državnem zboru smo v zgodovini parlamentarizma že dokazali, da če imamo skupen interes, lahko v enem tednu, štirinajstih dneh naredimo čisto vse po poslovniku, kar hočemo. Če pa nimaš te volje, potem pa tega ne bo. Institut tajnega glasovanja ni bil narejen zato, da nekdo ve že v naprej, kako bo glasoval, ampak predvsem zato, da poslanci lahko v skladu z 82. členom ustave glasujejo tudi tako, kot njihovi šefi ne želijo. Glede na to, da je g. Janez Janša, napovedal, da obstaja možnost, da celo uspe konstruktivna nezaupnica, je ta strah zelo velik na 'uni strani'". 

državni zbor | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Kaj bodo storili v SMC?

Sluga je potrdila, da so poslanci SMC vsak dan deležni nekih mnenj, pobud, vprašanj, med katerimi je polovica takih, ki si želi, da vlada nadaljuje, polovica si želi nove vlade. "Pristopi, načini so na obeh straneh enaki, nobena stran ne izbira ravno sredstev," je dejala Sluga. Ob tem je spomnila na plakate, ki so se pojavili v zadnjih dneh, in izpostavila, da to ni način komuniciranja.

Alenka Bratušek je dodala, da v stranki SAB to obsojajo in da nikomur niso lomili rok. Še vedno pa SMC vabijo, da se jim pridružijo, stopijo na stran pravne države, človekovih pravic, svobode. "Še enkrat jih pozivam, da pogledajo, kaj je s to vlado narobe. Za kaj so se na volitvah borili, zakaj so jih izvolili in spregledajo, da so mogoče par mesecev nazaj naredili napako, jo lahko popravijo in spravimo Slovenijo na pravo pot," je dejala Bratušek. 

Sluga težko objektivno ocenjuje, delovanje sedanje vlade, "ker imam sama velike pomisleke glede delovanja te vlade". "Zelo dobro kažejo s prstom na SMC in prej na DeSUS. A v parlamentu imamo stranko, ki jo je obkrožila petina, četrtina ljudi v tej državi. Sredina ali leva sredina očitno ne ponujamo resne alternative stranki," je povedala. Možne razloge, zakaj ljudje sredini ali levi sredini ne zaupajo, sama mogoče vidi v razdrobljenosti na levici, o nezmožnosti sodelovanja, razprtijah iz preteklosti. Edino alternativo vidi v koaliciji levih in sredinskih strank. Bratuškova je poudarila, da imajo stranke levo od sredine, če štejemo sem tudi SMC, že danes 52 glasov in je "SDS daleč od tega, da je najmočnejša v parlamentu, če štejemo vsebino". Prepričana je, da bi lahko sestavili trdno levosredinsko vlado. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • joze95 08:04 19.januar 2021.

    To moraš doživeti, da plagiatorka izjavi kako ima veliko željo po zamenjavi vlade da pa ima 42 glasov in na vsak način želi dobiti 46 glasov. To je tisto: vem da sem prepisala in upam, da profesor tega ne bo ...prikaži več opazil, potem pa bom že dobila kakšnega bebca med docenti (Brglez) ki bo ugotovil da to niti ni tako hudo, če nekdo prepiše 30 % in je naloga na 50 straneh.