Slovenija
1797 ogledov

Erjavec razkril, kdaj bo dan D

Karel Erjavec Saša Despot
Karl Erjavec pričakuje, da bo dobil 43 poslanskih podpisov. Nezaupnico bodo vložili, "da bi zaustavili rušenje države".

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je napovedal, da bodo 15. januarja vložili konstruktivno nezaupnico. Pričakuje, da bodo dobili potrebnih 43 poslanskih podpisov. Gre za podpise poslancev iz vrst LMŠ, SD, Levice, SAB in Desusa. Za parlamentarno večino bi potrebovali še tri glasove. Računajo, da bi jim podporo lahko izrekel del stranke SMC, ki je nezadovoljen z delom v sedanji koaliciji. 

Erjavec je predstavnikom SMC že poslal vabilo na pogovore, a odziva ni prejel. SMC je sicer po seji sveta minuli teden sporočila, da Erjavca za mandatarja ne podpira.

Nezaupnico bodo vložili v vsakem primeru

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nezaupnico vladi Janeza Janše bodo 15. januarja vložili ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo, je napovedal Erjavec, ki bo kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Organi LMŠ, SD, DeSUS in SAB so njegovo kandidaturo za mandatarja že podprli, medtem ko so iz Levice danes sporočili, da bodo organi stranke v sredo odločali o konstruktivni nezaupnici, podpisih poslancev in podpori Erjavcu. Erjavec pričakuje, da ga bodo podprli.

Pričakuje tudi, da bodo na tajnem glasovanju o nezaupnici vladi dosegli potrebnih 46 poslanskih glasov za izvolitev novega predsednika vlade. "Treba je vedeti, da je še nekaj časa do vložitve konstruktivne nezaupnice. Je pa nujno potrebno, da DZ pove, kakšno politiko želi v prihodnosti," je dejal.

Zatrdil je, da nezaupnice ne bodo vložili zato, da bi rušili vlado, ampak predvsem zato, "da bi zaustavili rušenje države". "Vidimo, da je vlada neuspešna pri epidemiji, ogrožena je neodvisnost institucij, posega se v svobodo medijev. Mi želimo ustaviti to denormalizacijo države," je naštel. Po njegovih navedbah tudi želijo, da smo v družbi držav, ki sodijo med jedrne države EU. "Kot naših glavnih partnerjev ne vidimo Madžarske, Poljske in podobno," je še dodal Erjavec.

Njegovi poslanci še kar molčijo

Prvak DeSUS računa tudi na podpise poslancev svoje stranke, čeprav štirje od petih članov poslanske skupine že vse od izstopa DeSUS iz koalicije molčijo. V torek bodo imeli sestanek s poslansko skupino in tam pričakuje podpise štirih poslancev pod konstruktivno nezaupnico, je danes poudaril Erjavec. Štiri stranke KUL imajo 39 poslanskih glasov.

Ostro nad ministra za kmetijstvo

Obenem pa je Erjavec oster do ministra za kmetijstvo iz vrst DeSUS Jožeta Podgorška, ki tudi po izstopu stranke iz koalicije ni odstopil s položaja, tako kot je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Po Erjavčevih ocenah Podgoršek s tem krši statut DeSUS, o čemer bodo odločali organi stranke in po njegovem mnenju verjetno ugotovili, da ni več član DeSUS.

Jože Podgoršek | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA
Statut stranke namreč v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Vendar pa so organi stranke ob tem, ko so pred nekaj tedni izglasovali izstop iz Janševe koalicije, odločitev o usodi dveh ministrov prepustili Janši. Gantar je dan zatem odstopil s položaja, Podgoršek pa odstopne izjave Janši ni poslal. Neuradno se že odtlej ugiba, da tega niti ne namerava storiti.

Po Erjavčevih besedah so sklepi izvršnega odbora in sveta stranke zelo jasni. Kot je pojasnil, je bil sklep sprejet predvsem zaradi ministra za zdravje, da ne bi doživljal očitkov, da je zapustil vlado čez noč v takšnih razmerah. Pričakovali so, da bo tudi Podgoršek takrat, ko se bo Janša odrekel Gantarju, storil podobno.

Erjavec je napovedal, da bodo organi stranke obravnavali dejanja ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Ta namreč nadaljuje delo v Janševi vladi po izstopu Desusa iz koalicije, s čimer Podgoršek po Erjavčevih besedah krši statut stranke Desus. 

Kmetijski minister Jože Podgoršek je za STA poudaril, da so organi DeSUS ravno na pobudo predsednika Karla Erjavca, ki mu očita kršenje statuta stranke, sklenili, da ministra ne zapustita vlade. Zato po odhodu DeSUS iz koalicije Janeza Janše sam v vladi še vedno dela. Ob tem napoveduje, da bo tudi v prihodnje deloval konstruktivno in državotvorno.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Ender3 18:11 05.januar 2021.

    Prava tema, za provladne aktiviste, da ste kritični do teflonskega osebka. Tokrat se vam pridružujem, pojavnost tega politikanta, se lahko primerja s škodljivostjo smrekovega podlubnika. Ko vas napade, sledi samo nepopravljiva škoda.

  • Žvižgač 16:33 05.januar 2021.

    Ne levičar ne desničar, vedno proti proletariatu in upokojencem in sedaj bi ta nenormalen, nesposoben osebek, normaliziral državo? Nikoli pa si nisem mislil, da je ostala opozicija tako kratkovidna in bi šla z njim po nezaupnico. Zanimivo bo, ko ne ...prikaži več bo dobil podpisov vseh svojih poslancev.

  • abraham5 14:59 05.januar 2021.

    ta je en klovn..