Slovenija
15314 ogledov

Bodo sorodniki zdravnikov vrsto za cepljenje kar preskočili?

cepljenje Epa
Cepili naj bi 500 sorodnikov zaposlenih.

Na vrsti bistveno prej, kot če bi se prijavili preko osebnega zdravnika

Novinarji časnika Finance poročajo, da naj bi na UKC v Ljubljani zbirali interes za cepljenje družinskih članov zaposlenih. Prejeli naj bi odmerke, ki so bili namenjeni zdravnikom in drugim zaposlenim, ki se niso želeli cepiti. Edini pogoj naj bi bil, da so sorodniki zaposlenih starejši od 50 let.

Po informacijah novinarjev naj bi zaposleni na sezname prijavljali svoje starše, ki so večinoma mlajši od 70 let. Na tak način naj bi prišli na vrsto bistveno prej, kot če bi se prijavili preko osebnega zdravnika, in bili cepljeni tudi prej kot nekateri osemdesetletniki, ki naj bi glede na strategijo vlade imeli prednost - cepljeni bi morda bili celo že to soboto. 

Dejali so, da so le "zbrali okvirne podatke glede interesa"

Na UKC Ljubljana so do zdaj cepili nekaj več kot 4 tisoč oseb, od teh jih 809 tam ni zaposlenih, temveč so študenti, ki delajo v UKC Ljubljana, zaposleni na MF, ZTM, ZVD, prostovoljci RK in LPP, koncesionarji in zaposleni v čistilnem servisu, varnostniki, vzdrževalci opreme in sistemov, ki opravljajo delo v UKC Ljubljana.

S preostanki odmerkov pa naj bi po informacijah Financ cepili še 500 družinskih članov zaposlenih. "Na pobudo zaposlenih smo zbrali okvirne podatke glede interesa za cepljenje sorodnikov, hkrati pa smo tovrstno pobudo posredovali na NIJZ. Vendar organiziranega cepljenja družinskih članov še nismo začeli. Mnenje NIJZ je, da imajo v trenutni situaciji, ko je količina cepiva zelo omejena, prednost pri cepljenju zdravstveni delavci in sodelavci ter starostniki, stari 80 let in več," so jim odgovorili na UKC LJ.

Dodali so, da seznamov niso analizirali, ker da trenutno ne načrtujejo organiziranega cepljenja družinskih članov.

Kmalu pa so svoj odgovor nekoliko spremenili in priznali, da "ideja o cepljenju družinskih članov glede na vso potrebno infrastrukturo in strokovne kadre obstaja", a da se "v kratkem skladno z navodili NIJZ osredotočamo na zaposlene ter zunanje sodelavce v zdravstvu, ki delajo v UKC Ljubljana".

Strategija je jasna: najprej ogrožene skupine in skupine, ki so kritične za delovanje družbe

Na NIJZ pa so dejali, da je z javnozdravstvenega vidika pomembno, da cepiva, ki so ga bolnišnice oziroma izvajalci naročili, tudi v celoti porabijo, a pričakujejo, da potekajo cepljenja v skladu z načrtom cepljenja oziroma nacionalno strategijo cepljenja. Ta pa je jasna. Najprej bodo cepljene najbolj ogrožene skupine prebivalcev in kritične skupine za delovanje družbe.

Če so zdaj na vrsti zdravstveni delavci in jim bodo sledili še preostali upokojenci, bodo kaj hitro na vrsti kronični bolniki, mlajši do 60 let; gre za bolnike z rakom, diabetesom, debelostjo, kroničnimi obolenji dihal, srca, ledvic, jeter, nevrološki bolniki (tudi z možgansko-žilnimi obolenji), imunsko oslabljeni bolnik, kar je okoli 400.000 tisoč ljudi, piše v nacionalni strategiji. Kdaj natanko bo kdo na vrsti, je odvisno od prihoda cepiv v Slovenijo. 

Odzval se je tudi premier Janez Janša, ki je na Twitterju zapisal, da zdravstvena inšpekcija vse tovrstne navedbe preverja po celotni Sloveniji ter v primeru kršitev ukrepa. Strategija velja za vse izvajalce cepljenja, je še poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Dom starejših Preddvor DOM PREDDVOR Gorenjska Cepili samo sedem stanovalcev in pet zaposlenih

 

Komentarjev 5
  • igorgeus 18:59 15.januar 2021.

    BMK, podarim svoj odmerek. kaj zdaj se bo cela drzava pokregala zaradi tega?

  • mph 22:28 14.januar 2021.

    Ne vidim problema, cepivo prepreči obolenje, ne pa nujno širjenja bolezni na druge. Zdravniki, no, pa ves medicinski kader, pa so bistveno bolj izpostavljeni virusu in obstaja večji rizik za prenos okužbe domov.

  • igorgeus 21:30 14.januar 2021.

    kaksna panika za cepivo, ki drzi tri mesece, pa se to na pol. to se niti ne splaca cepit