Zdravje
272 ogledov

Naslednje pošiljke večinoma za druge odmerke

cepivo injekcija Profimedia
Cepljenje starejših od 80 let bo potekalo še kar nekaj časa, pojasnjuje dr. Marta Grgič Vitek, koordinatorka za cepljenje z NIJZ. NIJZ je do včeraj prejel 76 prijav neželenih učinkov po cepljenju.

V Sloveniji je cepljenje v teku že od konca decembra, ko smo prejeli prvo pošiljko cepiva Pfizer/BioNTech. Do zdaj je bilo razdeljenih 49.725 odmerkov cepiva. V tem tednu smo prejeli 16.575 odmerkov omenjenega cepiva. Delno je še namenjeno cepljenju zdravstvenih delavcev in sodelavcev, okrog 10.000 odmerkov pa je namenjenih za cepljenje starostnikov, starih 80 let in več, ki na cepljenje lahko pridejo v zdravstveni dom. 

V torek je prispela tudi prva pošiljka cepiva Moderne, in sicer 1200 odmerkov. Cepivo podjetja Moderna bo najverjetneje namenjeno za cepljene zdravstvenih delavcev, je pojasnila dr. Marta Grgič Vitek. Težava je, da so dobave omenjenega cepiva zelo nezanesljive, zato morajo poskrbeti, da imajo rezervo za drugi odmerek, če dobave ne bodo sledile, kot je bilo obljubljeno.

Starost najpomembnejši dejavnik

Ambulante družinske medicine so bile pred nekaj dnevi obveščene, naj povabijo k cepljenju starejše od 80 let, ker je količina cepiva omejena. Razdeljenih je bilo po deset odmerkov na posamezno ambulanto. "Starost je najpomembnejši dejavnik tveganja za smrt in težek potek bolezni, zato je pomembno, da so cepljeni najprej tisti, ki so najbolj ogroženi," je poudarila Grgič Vitek. Zdravstveni domovi so cepivo dobili glede na število timov, ki jih zavarovalnica prizna izvajalcem.

Zanimanje med starejšimi je zelo veliko. "Nekje bodo cepili starejše nad 87 let, ker je toliko prijavljenih, da je treba delati selekcijo tudi med starejšimi od 80 let," je pojasnila Grgič Vitek, ki pričakuje, da bi nekje v februarju uspeli pocepiti omenjeno populacijo.

"Kar nekaj časa bomo cepili samo rizične, ki se prijavljajo prek zdravnika. Prijava prek eUprave je namenjena tistim, ki niso v rizičnih skupinah. Kdor je rizičen, se mora prijaviti pri svojem zdravniku. Če se je kdo, starejši od 80 let, prijavil na eUpravo, se mora prijaviti še pri svojemu zdravniku,« je opozorila dr. Grgič Vitek.

Naslednje pošiljke večinoma za druge odmerke

Dr. Grgič Vitek je opozorila, da bo v času od 18. januarja do 8. februarja večina odmerkov namenjenih cepljenju z drugim odmerkom. Cepilni center bo za drugi odmerek predvidoma prejel enako količino cepiva kot za prve odmerke. Iz pošiljke Pfizerjevega cepiva, ki bo prispela 8. februarja, se bodo spet začeli cepiti tudi s prvim odmerkom. 

dobave cepiva Pfizer | Avtor: NIJZ NIJZ

Velika neznanka ostaja, kako bodo potekale dobave cepiva Moderna, kar je ob predstavitvi načrta cepljenja povedal že premier Janez Janša. Dodatne odmerke pa si lahko obetamo tudi, ko bo odobreno cepivo AstraZeneca, ki naj bi ga dobili v večjih količinah. 

Do danes do 10.00 je bilo v elektronski sistem prijavljenih 25.200 cepljenj, a ti podatki prihajajo z zamikov. Delež cepljenih oseb v Sloveniji do 10. januarja je znašal 1 odstotek. Cepljenih je bilo 0,6 % moških in 1,4 % žensk. Odstotek cepljenih nad 65 let in več je 1,3 %, starih med 18 in 64 let pa 1,2 odstotka. Precepljenost je največja v osrednjeslovenski regiji na račun Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, in sicer 1,2 %.

Največ prijav splošnih težav

Do včeraj so prejeli 76 prijav neželenih učinkov. Število neželenih učinkov je večje od števila prijav, saj se je pri nekaterih pojavilo več neželenih učinkov. "Vidimo, da so najpogosteje prijavljene splošne težave in spremembe na mestu aplikacije," je povedala Grgič Vitek.

neželeni učinki cepljenja | Avtor: NIJZ NIJZ
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.