Gorenjska
2782 ogledov

Cepili samo sedem stanovalcev in pet zaposlenih

Dom starejših Preddvor arhiv Dom starejših Preddvor Starejši del Doma starejših občanov Preddvor oziroma v grad Turn je zaprt.
V Domu starejših v Preddvoru so 7. januarja odpravili rdečo cono in od takrat nimajo več novookuženih stanovalcev s covidom-19, le en njihov stanovalec je na zdravljenju v bolnišnici. Prav tako se nihče od zaposlenih ni okužil na novo, je danes pojasnila vršilka dolžnosti direktorice doma mag. Sonja Resman. Presenetljiv pa je podatek o izredno nizkem številu cepljenih v domu, saj je večina covid-19 prebolela.

Na vprašanje, koliko je bilo doslej cepljenih stanovalcev in zaposlenih, smo danes od v. d. direktorice dobili kratek odgovor, da sedem stanovalcev in pet zaposlenih. Kot zadnja od zaposlenih, ki so zboleli za covidom-19, se predvidoma jutri vrne v službo.

V Preddvoru še ne vedo, kdaj bodo prejeli drugo dozo cepiva.

In zakaj se jih je cepilo tako malo (po zadnjih dosegljivih podatkih je v domu 138 stanovalcev in 64 zaposlenih)?

Le sedem stanovalcev ni dalo soglasja (trije od njih imajo protitelesa - preboleli so asimptomatsko). Vsi drugi pa so covid-19 preboleli, je dodatno razložila Sonja Resman.

Z drugimi besedami to pomeni, da je covid-19 v preddvorskem domu prebolelo kar 124 stanovalcev.

Zanimivo je še, da v domu starejših v Naklem, ki je bil do nedavnega dislocirana enota DSO Preddvor, niso imeli težav z okužbami in tako so tam cepilo 36 od 54 stanovalcev.

Preddvor je bil med vodilnimi na sledilniku

Od konca oktobra lani smo večkrat poročali o težkih razmerah v preddvorskem domu starejših, ki se je za povrh soočal še s kadrovsko stisko zaradi neurejenih odnosov med zaposlenimi. Takrat je bilo s covidom-19 okuženih skoraj 50 stanovalcev in 30 zaposlenih, zaradi česar so jim na pomoč priskočili iz Zdravstvenega doma Kranj in tudi prostovoljci.

Prav zaradi velikega števila obolelih s covidom-19 v preddvorskem domu starejših je bila občina Preddvor precej dolgo tudi na sledilniku covid med tistimi z najvišjim odstotkom okuženih v državi.

Uradno ni znano, koliko stanovalcev iz preddvorskega doma je umrlo zaradi covida-19 in koliko zaradi drugih vzrokov od 19. oktobra lani, ko se je uradno začel drugi val epidemije covid-19, do danes. Iz podatkov, ki smo jih pridobili, se je število stanovalcev v domu v vasi Potoče tem obdobju znižalo za 42, s 170 na 138. V tem javnem domu za starejše sicer lahko sprejmejo 187 stanovalcev.

Komentarjev 1
  • rierieneed 05:03 13.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks